reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iranski zunanji minister: napade smo izvedli v samoobrambi, ne želimo si vojne

Deli na:
Iranski zunanji minister: napade smo izvedli v samoobrambi, ne želimo si vojne

Mohamed Džavad Zarif - Foto: Reuters

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je danes zatrdil, da je njegova država izvedla raketna napada na letalski oporišči v Iraku, ki gostita ameriške in koalicijske vojake, v samoobrambi in si ne želi vojne. Po navedbah iranskih virov naj bi bilo v napadih z 22 raketami ubitih 80 ljudi. Med Iračani žrtev ni bilo, ZDA pa poročil o tem ne navajajo.

"Ne želimo si eskalacije ali vojne, se pa bomo branili pred agresijo," je prek Twitterja sporočil Zarif. "Iran je sprejel in izvedel sorazmerne ukrepe v samoobrambi v skladu z 51. členom listine ZN, s tem ko je napadel oporišče, s katerega je bil izveden strahopeten oborožen napad na naše državljane in visoke predstavnike," je še dodal.

Iranska revolucionarna garda je pred tem sporočila, da je bil napad maščevanje za smrt vplivnega iranskega generala in poveljnika elitnih enot revolucionarne garde Al Kuds Hasema Solejmanija. Ta je bil minuli petek ubit v ameriškem letalskem napadu na letališču v Bagdadu.

"Svarimo vse ameriške zaveznike, ki so svoja oporišča dala teroristični vojski, da bomo napadli vsa ozemlja, od koder bodo izvedena dejanja agresije proti Iranu," je po poročanju iranske tiskovne agencije Irna sporočila revolucionarna garda.


Vrhovni poveljnik iranskih oboroženih sil Mohamed Bageri je po poročanju Irne po napadih sporočil, da ti predstavljajo le majhen del tega, česar je zmožna iranska vojska. Na morebitna nova "zlobna dejanja" ZDA se bo Iran po njegovih besedah odzval še ostreje in uničujoče. Dodal je, da je čas, da ameriška vojska, ki jo v Iranu označujejo za teroristično, zapusti regijo.

Tarči napada sta bili sicer iraški oporišči, ki gostita tako ameriške kot koalicijske vojake - ena v Al Asadu severno od Bagdada in druga v Erbilu na severu države. Teheran je nekaj ur po pogrebu Solejmanija nanju izstrelil 22 raket - pet na Erbil, preostale pa na Al Asad, je sporočila iraška vojska.

Iranska državna televizija, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije, poroča, da je bilo v napadih ubitih 80 "ameriških teroristov". ZDA zaenkrat ne navajajo poročil o morebitnih žrtvah, je pa iraška stran sporočila, da med Iračani ni bilo žrtev.

Ameriški CNN je sicer poročal, da so bili ameriški vojaki pred napadom posvarjeni in so se še pravočasno zatekli na varno.