Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

brecelj golob vlada Reporter.si

Erik Brecelj še ni obupal nad Golobom, ki mu je ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

slovenija Ekipa24.si

Kakšno presenečenje! Kakšno glasbo vrtijo naši...

Svet

Iranski predsednik Raisi umrl v strmoglavljenju helikopterja

Deli na:
Iranski predsednik Raisi umrl v strmoglavljenju helikopterja

Razbitine Raisijevega helikopterja - Foto: Profimedia

Iranska državna televizija je danes potrdila smrt predsednika Ebrahima Raisija in zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana v nedeljskem strmoglavljenju helikopterja na severozahodu Irana. Da ni znakov o morebitnih preživelih, so že pred tem poročali reševalci, ki so se davi prebili do prizorišča nesreče.

Poleg televizija je med drugim tudi državna tiskovna agencija Irna poročala, da je umrlo vseh devet potnikov na krovu helikopterja, ki je bil po zaključku obiska v Azerbajdžanu v nedeljo na poti proti iranskemu mestu Tabriz.

Po tem, ko so izgubili stik z njim, je stekla obsežna reševalna akcija, ki jo je oteževalo slabo vreme. Ekipe so se po 15 urah iskanja do prizorišča nesreče prebile danes zjutraj. Glede na nekatera poročila naj bi helikopter v celoti zgorel.

Iranski Rdeči polmesec je sporočil, da so že našli trupla vseh potnikov, ki jih bodo sedaj prepeljali v Tabriz.

Raisi je sicer skupaj z ostalimi potoval v konvoju skupno treh helikopterjev, preostala dva sta varno prispela na cilj.Iranska vlada, ki se je danes sestala na nujnem zasedanju, je že sporočila, da bo nadaljevala delo brez vsakršne motnje. "Zvestemu narodu zagotavljamo, da se bo pot služenja nadaljevala z neumornim duhom Raisija," so zapisali v izjavi, v kateri so dodali, da je predsednik žrtvoval življenje za državo.

Iranska ustava predvideva, da v primeru nezmožnosti predsednika, da opravlja svoje dolžnosti, njegove posle prevzame prvi podpredsednik. To je trenutno Mohamed Mohber, ki mora sedaj skupaj z vodilnimi v parlamentu in pravosodju v 50 dneh organizirati nove volitve.

63-letni Raisi je 68-letnega Mohberja za prvega podpredsednika imenoval leta 2021, ko je sam prevzel položaj.

Kot eden prvih tujih voditeljev se je umrlemu iranskemu predsedniku poklonil indijski premier Narendra Modi, ki je sporočil, da je globoko užaloščen in šokiran zaradi njegove smrti.