Revija Reporter
Svet

Iran usmrtil agenta Cie in Mosada, ki je pomagal pri Solejmanijevi likvidaciji

STA

20. jul. 2020 10:35 Osveženo: 10:37 / 20. 7. 2020

Deli na:

General Kasem Solejmani.

Profimedia

V Iranu so danes usmrtili moškega, ki so ga v Teheranu obsodili vohunjenja za ZDA in Izrael. Med drugim naj bi sodeloval pri iskanju in likvidaciji iranskega generala Kasema Solejmanija, ki je bil januarja ubit v ameriškem napadu z brezpilotnimi letali v Iraku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kazen za Mahmuda Musavija Majda je bila izvršena v ponedeljek zjutraj zaradi obtožbe vohunjenja, tako da bo primer njegove izdaje države za vedno zaprt," so sporočile iranske oblasti.

Po navedbah oblasti v Teheranu je Majd, nekdanji prevajalec, prejel velike vsote denarja od ameriške obveščevalne agencije Cia in izraelske obveščevalne službe Mosad.

ZDA so poveljnika enot Al Kuds Solejmanija ubile januarja v napadu v iraški prestolnici Bagdad. Po napadu so se odnosi med ZDA in Iranom še zaostrili. Iranske sile so v odgovor na likvidacijo napadle letalski oporišči v Iraku, ki gostita ameriške in koalicijske vojake.

Iran je na smrtno kazen februarja obsodil tudi Amirja Rahimpurja, ki je bil obsojen vohunjenja za ZDA in zarote, da je prodajal informacije o iranskem jedrskem programu.