favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iran: Svet bi moral dojeti težo "savdskega državnega terorizma"

Deli na:
Iran: Svet bi moral dojeti težo "savdskega državnega terorizma"

Džamal Hašodži je bil kritičen do režima savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. - Foto: Reuters

Prvi mož iranskega pravosodja Sadek Amoli Laridžani je včeraj obsodil Savdsko Arabijo zaradi, kot se je izrazil, zahrbtnega umora novinarja Džamala Hašodžija. Zahodne države je obtožil, da imajo dvojna merila, ker se za razliko od Hašodžijevega primera ne odzivajo na spopade v Jemnu, kjer odločilno vlogo igra tudi savdska kraljevina.

Iran je glavni nasprotnik in tekmec Savdske Arabije v regiji. Državi se posredno spopadata v Siriji, predvsem pa v Jemnu, kjer Savdijci podpirajo mednarodno priznano vlado, Iranci pa šiitske uporniške Hutije. Nasprotovanje med državama se je še dodatno okrepilo s krepitvijo položaja savdskega princa in prestolonaslednika Mohamed bin Salmana.

"Ta zahrbtni umor je še dodatno razkril naravo Savdijcev, njihovega kraljestva in tega mladeniča, ki išče slavo z ubijanjem nedolžnih ljudi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Laridžani. Z "mladeničem" naj bi mislil na princa Salmana.

"Vidimo pa, da ima Zahod dvojna merila glede človekovih pravic. Zelo so občutljivi glede uboja tega novinarja in temu pozorno sledijo, po drugi strani pa so povsem tiho glede zločinov v Jemnu," je še dodal Laridžani.

Iran se doslej v zgodbo glede izginotja kritika savdskega režima Hašodžija ni vpletal. Izjave Laridžanija naj bi bile prvi uradni odziv na to afero.

"Savdska Arabija je najprej skušala s pomočjo Zahoda prikriti ta zločin, zdaj, ko ga je bila prisiljena priznati, pa pravi, da so ta zločin izvedli neki malopridni elementi, s čimer želi oprati svoj koruptivni sistem," je še dejal visoki iranski predstavnik. Dodal je, da bi svet moral dojeti težo "savdskega državnega terorizma", še poroča AFP.