Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iran slavi napad na Salmana Rushdieja: »Roka človeka, ki je raztrgala vrat sovražniku Alaha, mora biti poljubljena«

Deli na:
Iran slavi napad na Salmana Rushdieja: »Roka človeka, ki je raztrgala vrat sovražniku Alaha, mora biti poljubljena«

Salman Rushdie - Foto: Profimedia

Medtem, ko so pisatelji na Zahodu in na sploh zahodni svet zgroženi nad divjaškim poskusom umora romanopisca, mnogi v Iranu slavijo napadalca. Tisočkrat se zahvaljujejo »pogumni osebi, ki je napadla odpadnika«. Leta 1989 je nekdanji iranski ajatola Homeini zaradi romana Satanski stihi nad Rushdiejem izrekel fatvo, poziv k atentatu.

Po zadnjih vesteh se stanje britansko - indijskega 75-letnega pisatelja Salmana Rushdieja, ki ga je v petek pred nastopom na odru v zvezni državi New York najmanj desetkrat z nožem zabodel napadalec, izboljšuje. Rushdieja so odklopili z ventilatorja, diha sam, prav tako lahko govori, je sporočil njegov agent Andrew Wylie.

Napadalec je musliman, 24-letni Američan libanonskega rodu Hadi Matar, ki je obtožen za poskus umora. Po navedbah policije je Matar simpatizer Iranske islamske revolucionarne garde, katere naloga je varovanje islamske revolucije v Iranu in širjenje te revolucije v druge države.

Rushdiejev roman Satanski stihi iz leta 1988 je razburil številne muslimane po svetu, češ da je upodobitev preroka Mohameda v njem bogokletna. Med drugim so bili ogorčeni, da imata prostitutki v romanu imeni dveh Mohamedovih žena. Naslov knjige se navezuje na dva stiha, ki ju je prerok Mohamed umaknil iz zgodnje različice Korana, ker naj bi ju navdihnil hudič. Satanske stihe so prepovedali v številnih muslimanskih državah, pa tudi v Rushdiejevi rodni Indiji, kjer živi velika muslimanska skupnost, postal pa je uspešnica v ZDA in Evropi.



Iranski ajatola Ruholah Musavi Homeini je nad avtorjem leta 1989 izrekel fatvo, poziv k atentatu. Od tedaj se je pisatelj zaradi lastne varnosti več kot 60-krat selil, deset let po fatvi je imel policijsko varstvo. Iransko vodstvo se je leta 1998 pod pritiskom mednarodne skupnosti sicer izreklo, da ne bo izvršilo fatve ali spodbujalo k atentatu.

Napadenih je bilo več prevajalcev tega dela. Leta 1991 je bil v napadu z nožem umorjen japonski prevajalec Hitoshi Igarashi. Prav tako je bil zaboden italijanski prevajalec Ettore Capriolo, ki je napad preživel. Leta 1993 pa je bil pred svojim stanovanjem v Oslu ustreljen norveški prevajalec, William Nygaard. Tudi ta je k sreči preživel.

Tudi Rushdie bo preživel napad, vendar naj bi izgubil eno oko, poškodovana ima jetra in roko. Medtem, ko so pisatelji na Zahodu in na sploh zahodni svet zgroženi nad divjaštvom, mnogi v Iranu slavijo. Več tamkajšnjih časopisov je pohvalilo napadalca Matarja. Časnik Kayhan, katerega odgovornega urednika postavlja iranski vrhovni vodja ajatola Hamenej, je zapisal »Tisočkrat bravo…za pogumno in skrbno osebo, ki je napadla odpadnika in zlo Salmana Rushdija v New Yorku. Roka človeka, ki je raztrgala vrat sovražniku Alaha, mora biti poljubljena.«