mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Dražen Zečić in Marko Škugor intervju Sašo Radej Odkrito.si

Marko Škugor nam NI povedal RESNICE!

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Svet

Iran preizkusil raketo

Deli na:

Iranska elitna revolucionarna garda je v sredo med vojaškimi vajami, ki jih je začela v torek, preizkusila raketo dolgega dosega šahab-3. Gre za raketo, ki lahko doseže Izrael, v Iranu pa so jo preizkusili v času naraščajočih napetosti glede jedrskega programa te države, katerega cilj bi po mnenju Zahoda lahko bila izdelava jedrske bombe.

Iranska elitna revolucionarna garda je v sredo med vojaškimi vajami, ki jih je začela v torek, preizkusila raketo dolgega dosega šahab-3. Gre za raketo, ki lahko doseže Izrael, v Iranu pa so jo preizkusili v času naraščajočih napetosti glede jedrskega programa te države, katerega cilj bi po mnenju Zahoda lahko bila izdelava jedrske bombe.

Dogodek je v mednarodni skupnosti izzval številne kritične odzive. Kot je danes dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Gordon Johndroe, bo preizkus privedel do nadaljnje osamitve iranskega naroda. "Iranski razvoj balistične rakete predstavlja kršitev resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov in ni v skladu z iranskimi obveznostmi do sveta," je ob robu vrha skupine G8 v japonskem Tokaju dodal predstavnik Bele hiše.

Preizkus so obsodile še evropske sile, Velika Britanija, Francija in Nemčija. Slednja je izrazila zaskrbljenost in pozvala Teheran, naj ustavi "rožljanje z orožjem". V Parizu so opozorili, da preizkus ne bo pripomogel k pomiritvi zaskrbljenosti mednarodne skupnosti glede iranskih jedrskih ambicij. Britansko zunanje ministrstvo pa je med drugim sporočilo, da se je potrebno vprašati, zakaj Iran potrebuje raketo dolgega dosega.

"Cilj teh vojaških vaj je pokazati, da smo pripravljeni braniti celovitost iranskega naroda," je po poročanju iranske televizije Al Alam izjavil poveljnik iranske revolucionarne garde Hosein Salami, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Garda vaje z imenom Veliki prerok III izvaja v Perzijskem zalivu in strateško pomembni Hormuški ožini, med njimi pa so poleg rakete šahab-3 preizkusili še vrsto drugih raket. Šahab-3 s tono težko konvencionalno konico naj bi imela po navedbah iranskih predstavnikov doseg 2000 kilometrov.

V Iranu so novo raketo preizkusili dan po tem, ko je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad v torek odločno zavrnil naraščajoče strahove, da bi se lahko ZDA in Izrael odločila za napad na Iran in to možnost označil za "smešno šalo".

"Zagotavljam vam, da v prihodnosti ne bo nobene vojne," je Ahmadinedžad izjavil med obiskom v Maleziji, kjer poteka vrh muslimanskih držav v razvoju. Predstavnik iranskega vrhovnega verskega vodje, ajatole Alija Hameneja, pri gardi je medtem prav tako v torek zagrozil, da bosta ob morebitnem napadu na Iran prvi tarči iranskega odgovora ameriška flota v Perzijskem zalivu in Izrael.

Sicer pa iz Irana po poročanju ameriške tiskovne agencije AP v minulih dneh prihaja mešanica spravljivih in napadalnih izjav glede možnosti spopada z ZDA in Izraelom. Slednji je junija izvedel obsežno vojaško vajo v Sredozemlju, ki so jo ameriški predstavniki označili za morebitno pripravo za napad na iranske jedrske objekte.

Loading...