zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iran obtožil savdske oblasti, da so odgovorne za nesrečo v Meki

Deli na:
Iran obtožil savdske oblasti, da so odgovorne za nesrečo v Meki

Foto: Reuters

Iran je obtožil savdske oblasti, da so odgovorne za smrt več sto romarjev, ki so danes umrli med prerivanjem na tradicionalnem romanju muslimanov v Meki. Po zadnjih podatkih je v nesreči umrlo najmanj 717 vernikov, med njimi tudi najmanj 43 Irancev. 805 ljudi je poškodovanih.

Vodja iranske organizacije, ki organizira romanje v Meko, Said Ohadi je dejal, da so Savdijci iz neznanega razloga zaprli dve poti blizu prizorišča obreda kamenjanja hudiča, kjer se je kasneje zgodila nesreča.

"To je botrovalo tragični nesreči," je izjavil Ohadi za iransko državno televizijo. Po zadnjih podatkih je v prerivanju umrlo najmanj 43 Irancev, ta številka pa bi se lahko še povečala.

Po zaprtju dveh poti so bile na območju odprte le tri poti. "Današnji incident kaže na slabo upravljanje in pomanjkljivo pozornost varnosti romarjev. Druge razlage ni. Savdske oblasti bi morale odgovarjati," je dejal Ohadi.

Namestnik iranskega zunanjega ministra Husein Amir Abdulahian je sporočil, da bo savdski veleposlanik zaradi nesreče poklican na pogovor na zunanje ministrstvo. "Nikakor ne moremo biti brezbrižni ob takšnem neodgovornem ravnanju Savdske Arabije. Zadevo bomo reševali bo diplomatski poti," je dejal za iransko televizijo.

"Savdski uradniki so odgovorni za to nesrečo in bi morali takoj sprejeti učinkovite ukrepe za upravljanje trenutne krize in zagotovitev polne varnosti za romarje," je še dejal namestnik zunanjega ministra.