lili 1 Odkrito.si

Težki časi za Lili Žagar

glasba 11 Svet24.si

Janov uspeh: dobil tožbo!

Heather Locklear Svet24.si

Znana igralka poskušala narediti samomor

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

morje Petisvet

Morje čisti avro, tako se pozna

Jana Morelj Njena.si

Priljubljena vremenarka razkrila spol otroka

Svet

Iran bo zaradi "sovražne politike" Donalda Trumpa pospešil svoj raketni program

Deli na:
Iran bo zaradi "sovražne politike" Donalda Trumpa pospešil svoj raketni program

Foto: Profimedia

Iranska revolucionarna garda je danes sporočila, da bo Iran pospešil svoj program razvoja balističnih raket kljub pritiskom iz ZDA in Evropske unije, naj ga ustavi.

Kot so sporočili iz te elitne enote iranskih oboroženih sil, bodo program razvoja balističnih raket razširili in pospešili kot odgovor na sovražno politiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa do te organizacije.

Trump je minuli teden postavil pod vprašaj ameriško podporo jedrskemu sporazumu z Iranom in nakazal bolj agresiven pristop do islamske republike. Ameriška administracija je uvedla nove enostranske sankcije proti Iranu zaradi njegovega raketnega programa. Teheran je pozvala, naj preneha razvijati rakete, ki bi bile zmožne nositi jedrske konice. Iran trdi, da nima tovrstnih načrtov.

Oblasti v Teheranu vztrajajo, da bodo kljub pritiskom z Zahoda nadaljevale razvoj obrambnih raketnih zmogljivosti. Iran ima enega najnaprednejših raketnih programov na Bližnjem vzhodu, ki je po trditvah tamkajšnjih oblasti namenjen obrambi pred ZDA in drugimi sovražnimi državami, predvsem Savdsko Arabijo in Izraelom.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je medtem v sredo zatrdil, da bo Iran spoštoval jedrski dogovor z veliki silami iz leta 2015, dokler ga bodo spoštovali tudi drugi podpisniki, ga bo pa raztrgal, če se bodo ZDA umaknile iz dogovora.

"Trumpova omejenost nas ne sme zavesti (...) Če bodo ZDA odstopile od dogovora, ga bomo mi raztrgali (...) Vsi morajo vedeti, da bo Amerika dobila še eno klofuto in Iranci ji bodo zadali še en poraz," je dejal Hamenej v govoru študentom.

Pozdravil je evropsko podporo jedrskemu sporazumu, vendar to po njegovih besedah ni dovolj. "Evropske države so izrazile podporo dogovoru in obsodile Trumpa. To pozdravljamo, vendar ni dovolj, da Trumpa pozovejo, naj ne raztrga sporazuma. Evropa se mora postaviti po robu praktičnim ukrepom Amerike," je poudaril Hamenej.