janko šopar tednik Odkrito.si

Janko Šopar odkrito o voditeljici Tednika, ki ...

drew barrymore_letterman Svet24.si

VIDEO: Seksi ples na mizi in gole prsi za rojstni ...

maja acman Svet24.si

Maja bo razkrila, kako je shujšala za več kot ...

vrtilki, vrt, črunču, bralec slavko, kraja kokoši Svet24.si

Sredi Ljubljane so Slavku ukradli kure

Selena Gomez Najstnica.si

Selena na jahti pokazala svoje telo v kopalkah

Fotka 2 Njena.si

Posmrtna čast za Gašperja Tiča

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Svet

Indijsko vrhovno sodišče: Spolni odnosi z mladoletno soprogo so posilstvo

Deli na:
Indijsko vrhovno sodišče: Spolni odnosi z mladoletno soprogo so posilstvo

Foto: Reuters - Zagovorniki pravic otrok ob tem opozarjajo, da večina primerov še vedno ostaja neprijavljena.

Spolni odnosi s soprogo, ki je mlajša od 18 let, so nezakoniti in bodo odslej obravnavani kot posilstvo, je danes odločilo indijsko vrhovno sodišče.

Gre za še enega v vrsti korakov, da se odpravi zakonska zaščita sicer že prepovedanih prisilnih porok z mladoletnimi dekleti, ki so v Indiji še vedno pogoste.

Poroke z dekletom, mlajšim od 18 let, in fantom, mlajšim od 21 let, so v Indiji prepovedane, a posebej na slabo razvitih, revnih, odročnih območjih, kjer so izrazito patriarhalne družbene norme še vedno močnejše od uradnih zakonov, ostajajo zelo pogoste. Prav tako so v Indiji prepovedani spolni odnosi z dekletom, mlajšim od 18 let, ne glede na to ali je ta vanje pristala ali ne.

Vrhovno sodišče pa je danes odpravilo dosedanjo izjemo v indijski zakonodaji s področja posilstva, ki je dovoljevala spolni odnos med moškim in mladoletno ženo, če je ta starejša od 15 let in sta poročena. Odslej tako velja, da je spolni odnos z dekletom, mlajšim od 18 let, posilstvo, tudi če je to dekle tvoja soproga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po raziskavi, ki jo je leta 2014 opravil Sklad ZN za otroke (Unicef), je v Indiji sklenjena kar tretjina vseh otroških porok na svetu, saj je v zakon prisiljenih več kot 230 milijonov mladoletnih Indijk. A po drugi strani je bilo še leta 2006 kar 47 odstotkov Indijk poročenih pred 18. letom, leta 2016 pa "le" še 27 odstotkov, izpostavlja AFP.