pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

IMF Ukrajini ponuja 17,5 milijarde dolarjev v štirih letih

Deli na:
IMF Ukrajini ponuja 17,5 milijarde dolarjev v štirih letih

Foto: Reuters

Mednarodni denarni sklad (IMF) je s Kijevom dosegel načelni dogovor o 17,5 milijarde dolarjev vredni finančni pomoči Ukrajini. Program bo trajal štiri leta, Ukrajina pa bo v zameno za denar izvedla "ambiciozne" reforme, je danes sporočila generalna direktorica IMF Christine Lagarde.

Medtem ko se je na vzhodu države boril s proruskimi uporniki, je obubožani Kijev skušal doseči tudi dogovor o paketu globokih gospodarskih in političnih reform, v zameno za katere bi mu IMF odobril še kako potrebna finančna sredstva.

Dogovor mora potrditi še izvršni odbor IMF, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala Lagardova, kar pa naj bi se zgodilo še pred koncem meseca.

"Program je ambiciozen, je težak in ni brez tveganja," je povedala prva dama denarnega sklada. A je hkrati tudi "realističen" in temelji na "reformah, za katere ukrajinske oblasti verjamejo, da jih lahko izvedejo".

Največje tveganje za izvedbo programa po njenem mnenju predstavljajo geopolitične napetosti, ki lahko prizadenejo zaupanje finančnih trgov in vlagateljev. IMF je sicer konflikt na vzhodu države po njenem upošteval, kar se kaže v konservativnih gospodarskih napovedih.

Pomoč IMF je del mednarodnega finančnega paketa, vrednega 40 milijard dolarjev. Lagardova sicer ni povedala, ali ta številka vključuje tudi pomoč, ki jo je ponudila Rusija, med drugim pa so sredstva obljubile ZDA in EU. Slednja je pripravljena zagotoviti 3,4 milijarde dolarjev.

Doseženi dogovor je rezultat mesec dni trajajočih posvetovanj med osebjem IMF in ukrajinskimi oblastmi, je povedala Lagardova. Kijev po njenem kaže trdno voljo izvesti vse zahtevane ukrepe.

"Ukrajinske oblasti izkazujejo odločenost in pogum za reforme, kot ga še nismo videli," je dejala prva dama sklada. Država je tako naslovila tudi vrsto "tabu" vprašanj, na primer z dogovorom o sprejemu fleksibilnega režima deviznega tečaja in z občutnim zvišanjem cen plina in toplote za gospodinjstva.

V okviru programa bo Ukrajina med drugim še dodatno zvišala cene energije, prestrukturirala bo bančni sistem, reformirala državna podjetja in sprejela vrsto ukrepov za boj proti korupciji ter reformo pravosodnega sistema.