oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

IMF noče sodelovati v novem paketu pomoči za Grčijo

Deli na:
IMF noče sodelovati v novem paketu pomoči za Grčijo

Foto: Reuters

Mednarodni denarni sklad (IMF) je včeraj sporočil, da se ne bo pridružil tretjemu programu rešilne finančne pomoči za Grčijo, dokler ne bodo jasno vzpostavljeni pogoji za vzdržnost dolga, vključno s prestrukturiranjem dolga in gospodarskimi reformami. To je novinarjem povedal visoki predstavnik IMF, ki pa je zahteval anonimnost.

"Za zagotovitev vzdržnosti na srednji rok so potrebne težke odločitve na obeh straneh ... težke odločitve v Grčiji glede reform in težke odločitve pri evropskih partnerjih Grčije glede olajšanja dolžniškega bremena," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vir. IMF lahko po navedbah tega vira podpre le rešilni program, ki je celovit.

"Nihče si ne bi smel delati utvar, da lahko problem reši ena stran," je dejal. "Jasno pa je, da bo potrebnega nekaj časa, preden bosta obe strani pripravljeni sprejeti te odločitve."

O tem, da IMF ne bo sodeloval pri tretjem rešilnem paketu za Grčijo, je prvi poročal britanski časnik Financial Times. Tako naj bi po navedbah časnika v sredo sklenil izvršni odbor sklada.

Na srečanju naj bi člani odbora poudarili, da morajo Atene več napora usmeriti v reforme, Evropa pa mora pristati na prestrukturiranje dolga. Le v tem primeru bi se IMF lahko pridružil do 86 milijard evrov vrednemu paketu pomoči.

Vir pri IMF je ocenil še, da natančni načrti glede prestrukturiranja grškega dolga najverjetneje ne bodo znani še nekaj mesecev. Upniki namreč želijo najprej videti implementacijo politik, preden bodo pripravljeni razpravljati o podrobnostih prestrukturiranja dolga, je pojasnil.

"Vsi razumejo, da se IMF lahko vključi šele, ko so te odločitve na obeh straneh sprejete," je še dodal.