Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

»Imam sanje«: Pol stoletja od slavnega govora Martina Luthra Kinga

Deli na:
»Imam sanje«: Pol stoletja od slavnega govora Martina Luthra Kinga

Foto: Reuters

V ZDA se danes začenja vrhunec praznovanj ob 50. obletnici zgodovinskega govora borca za pravice temnopoltih Martina Luthra Kinga mlajšega "Imam sanje". V Washingtonu bodo namreč podoživeli protestni shod za pravice temnopoltih, ki se je 28. avgusta 1963 končal z omenjenim govorom pred Lincolnovim spomenikom. Pričakujejo okoli 150.000 ljudi.

Današnji shod na National Mallu predstavlja enega glavnih dogodkov ob obletnici. Leta 1963 se je tam zbralo okoli 250.000 ljudi, tokrat jih pričakujejo okoli 150.000. Podali se bodo po isti poti kot udeleženci pred 50 leti - od Lincolnovega spomenika, po Aveniji neodvisnosti, tokrat tudi mimo spomenika Martinu Luthru Kingu in do slovitega kamnitega obeliska oziroma Washingtonskega spomenika.

Drug vrhunec praznovanj bo sledil v sredo, ko bo z istih stopnic pred Lincolnovim spomenikom kot pred pol stoletja King zbrane nagovoril Barack Obama, prvi temnopolti predsednik ZDA.

Kot sicer opozarjajo organizatorji, obeleževanje dogodkov izpred 50 let ni le spominske narave, ampak ima aktualen naboj, saj številne naloge v boju za državljanske pravice in enakopravnost vseh Američanov ostajajo nedokončane. Današnji shod so tako poimenovali "nacionalna akcija za povrnitev sanj", sredinega pa "pohod za službe in pravičnost".



Kot je pred dnevi opozoril viden aktivist za pravice temnopoltih in eden od organizatorjev praznovanj, pridigar Al Sharpton, "se moramo še vedno ukvarjati s temi vprašanji, ki ostajajo živa v 21. stoletju".

"Medtem ko praznujemo 50 let napredka, moramo sanje dr. Kinga še doseči," je poudaril in dodal, da pri teh sanjah ne gre le za pravice temnopoltih Američanov, temveč za pravice vseh, ki ostajajo žrtev diskriminacije. Na današnjem shodu bodo tako med drugim zastopani tudi predstavniki skupnosti LGBT.

Poleg Sharptona je med glavnimi organizatorji shoda tudi najstarejši Kingov sin Martin Luther King III., pričakujejo pa še celo vrsto drugih vidnih aktivistov za državljanske pravice, politikov in tudi zvezdnikov.