Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hyperloop: super hitra povezava med Los Angelesom in San Franciscom

Deli na:
Hyperloop: super hitra povezava med Los Angelesom in San Franciscom

Foto: Reuters

Izumitelj in podjetnik Elon Musk je predstavil zamisel za futuristični transportni sistem z imenom Hyperloop. Ta naj bi bil sestavljen iz niza cevi, po katerem bi kapsule s potniki s pomočjo elektromagnetnega polja dosegale hitrosti do 1220 kilometrov na uro.

Po Muskovih besedah naj bi šlo za novo obliko transporta, nekakšno mešanico med "letalom Concorde, elektromagnetnim topom in namiznim hokejem".

Transportni sistem bi od ameriškega Los Angelesa do San Francisca potreboval le 35 minut. Musk ocenjuje, da bi izgradnja povezave stala okoli šest milijard dolarjev, cena enosmerne vozovnice pa bi se gibala okoli 20 dolarjev.

Izumitelj spletnega sistema za plačevanje Paypal in lastnik vesoljskega podjetja SpaceX sicer ne načrtuje izgradnje celotnega sistema, ga pa mika vsaj izdelava prototipa. Tehnologija bi bila sicer uporabna za razdalje manjše od 1500 kilometrov, saj bi bil za večje razdalje letalski promet še vedno bolj primeren, meni Musk.

Kot pravi, je na idejo prišel zaradi nasprotovanja projektu hitre železniške povezave med mestoma, ki naj bi stala več kot 70 milijard dolarjev in bila "bistveno manj udobna". Poleg tega naj bi bil njegov sistem še precej varnejši kot letalo ali vlak, ker "ne more strmoglaviti ali pa iztiriti".

42-letni podjetnik, znan po svojih futurističnih idejah, je obogatel z leta 1999, ko je s prodajo podjetja Zip2 ameriškemu izdelovalcu računalnikov Compaq zaslužil več kot 300 milijonov dolarjev, tri leta kasneje pa je s prodajo družbe Paypal spletni trgovini Ebay zaslužil še 1,5 milijarde dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.