ana praznik Svet24.si

Na morju je ves čas jedla samo ostanke

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

evelin-sadek Odkrito.si

LEPOTICA DNEVA - Evelin Sadek

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Huawei v Veliki Britaniji prepovedan zaradi pritiskov ZDA

Deli na:
Huawei v Veliki Britaniji prepovedan zaradi pritiskov ZDA

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Portal Euractiv poroča, da je nekdanji britanski minister za gospodarstvo in industrijo, Vince Cable povedal, da so Huaweijeve storitve in opremo, povezane s 5G, prepovedali zgolj zaradi pritiskov Združenih držav Amerike in ne, ker bi ti bili potencialna grožnja za nacionalno varnost države.

Pod vlado, ki jo je vodil David Cameron, je bila sprejeta odločitev, da tehnološki velikan predstavlja grožnjo varnosti države. Cable je ob tem še dodal, da so odločitev sprejeli zaradi pritiskov, ki so jih takrat povzročale ZDA. Hkrati pa so v tem času imeli zagotovila s strani obveščevalnih in varnostnih služb, da uporaba Huawejeve infrastrukture ne predstavlja nobenega tveganja. Cable je še dodal: »Če bi Britanija obdržala 5G, bi bili zdaj v ospredju držav, ki uporabljajo najnaprednejše tehnologije. A nismo.«

Prav tako so julija 2020 pod vlado Borisa Johnsona odredili odstranitev Huaweijevih izdelkov iz omrežji 5G do konca leta 2027. Odločitev so podkrepili z nasveti, ki naj bi jih podal Nacionalni center za kibernetsko varnost (NCSC). Poteza sovpada z uvedbo sankcij proti Huaweju s strani ZDA, ker naj bi ta domnevno predstavljal grožnjo nacionalni varnosti ali zunanjepolitičnimi interesi. Sankcije so obsegale prepoved nakupa mikročipov in uvedbo novega operacijskega sistema.