901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

HRW: Ukrajina in separatisti uporabljali kasetne bombe

Deli na:
HRW: Ukrajina in separatisti uporabljali kasetne bombe

Foto: Reuters

Nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) ugotavlja, da so tako vladne sile kot uporniki v spopadih na vzhodu Ukrajine uporabljali kasetne bombe, zaradi česar je od začetka leta umrlo vsaj 13 civilistov. HRW obe strani poziva k pridružitvi h konvenciji o kasetnem orožju iz leta 2008, ki prepoveduje rabo tovrstnega orožja.

"Uporaba kasetnega streliva kaže skrajno neupoštevanje civilistov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal raziskovalec HRW Ole Solvang.

"Nobena stran ne bi smela uporabljati tega prepovedanega orožja; prizadene namreč široko območje, ob tem ogroža bližnje civiliste, neaktivirano strelivo pa še dolgo predstavlja tveganje za civiliste," je dodal.

Po podatkih organizacije sta namreč obe strani uporabljali to orožje januarja in februarja, pri čemer je bilo ubitih vsaj 13 civilistov, med njimi dva otroka.

"Ukrajinske in ruske oblasti so se očitno strinjale, da je nesprejemljivo uporabljati to orožje na naseljenih območjih," ugotavlja Solvang.

Ukrajina navedbe o uporabi kasetnega streliva zavrača.

Kijev in njegovi zavezniki na Zahodu obtožujejo Rusijo, da je oboroževala in vzpodbujala upor na vzhodu Ukrajine, a Moskva obtožbe zanika.

Po podatkih ZN je v spopadih na vzhodu Ukrajine od aprila lani umrlo več kot 6000 ljudi. Premirja, ki je bilo podpisano 12. februarja letos, se strani kljub vzporednim nemirom večinoma držita.