pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

HRW: Sudanska vojska v Darfurju zagrešila skupinsko posilstvo

Deli na:
HRW: Sudanska vojska v Darfurju zagrešila skupinsko posilstvo

Foto: Reuters

Sudanski vojaki so v mestu Tabit v sudanski pokrajini Darfur lani posilili več kot 200 deklic in žensk, napad pa bi morali preiskovati kot zločin proti človeštvu, je včeraj sporočila nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Organizacija v poročilu na 48 straneh, ki temelji na pričevanjih prebivalcev mesta, poudarja, da je bilo v treh valovih napadov sudanske vojske, ki so se začeli 30. oktobra lani in so trajali 36 ur, posiljenih najmanj 221 deklic in žensk.

Kot navaja, so sudanski vojaki med ofenzivo hodili od hiše do hiše in ropali, pretepali prebivalce ter aretirali moške, ki so jih odpeljali na obrobje mesta, medtem ko so deklice in ženske posilili na njihovih domovih.

Sudanske oblasti očitke o posilstvih zavračajo, obenem pa mednarodnim organizacijam ne dovolijo, da bi njihovi predstavniki vstopili v mesto in začeli preiskavo. Predstavniki HRW so se zato z več kot 50 prebivalci in nekdanjimi prebivalci Tabita, lokalnimi borci za človekove pravice ter predstavniki sudanskih oblasti pogovarjali po telefonu.

HRW je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) pozval, naj začne preiskavo množičnega posilstva, ki bi ga po navedbah organizacije morali obravnavati kot zločin proti človeštvu.