stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati v škripcih zaradi Slovenije: število okužb raste, Janševa vlada pa jim lahko danes zada resen udarec

Deli na:
Hrvati v škripcih zaradi Slovenije: število okužb raste, Janševa vlada pa jim lahko danes zada resen udarec

Hrvaška in novi koronavirus. - Foto: Profimedia

Hrvaški grozi, da jo bo slovenska vlada umaknila s seznama varnih držav, če bodo v državi presegli deset okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. V zadnjih dneh so na Hrvaškem potrdili po več deset okužb dnevno, danes so potrdili 34 novih primerov okužb. Razmere pa se slabšajo tudi drugod po Evropi in po svetu.

Vladni govorec Jelko Kacin je danes opozoril, da bi lahko vlada že v torek umaknila Hrvaško z zelenega seznama držav. To je pričakovati glede na gibanje okužb na Hrvaškem v zadnjih 14 dneh, je dodal na novinarski konferenci.

Uvrstitev na rumeni seznam pomeni opozorilo vsem Slovencem, ki so že na Hrvaškem, ki želijo tja ali se od tam vračajo. Za državljane Slovenije in tiste s stalnim prebivališčem v Sloveniji pa ne bo potrebna 14-dnevna karantena.

Kacin je izrazil pričakovanje slovenske vlade, da bo Hrvaška primerno ukrepala in prepovedala množične dogodke. Povedal je še, da sta premierja Slovenije in Hrvaške Janez Janša in Andrej Plenković "na neposredni zvezi" in da se bosta znova slišala tudi danes. Dodal je tudi, da bo Janša stopil v stik s hrvaškim kolegom, preden bo Hrvaška umaknjena s seznama varnih držav.

Po uradnih podatkih je Slovenija v juniju zabeležila 44 vnosov okužb iz tujine - od tega 16 iz Srbije, 15 iz BiH, šest s Kosova ter po eno iz Hrvaške, Rusije, Kazahstana, Švedske, ZDA, Avstrije in Nemčije.

Za Slovenijo bi bilo po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović idealno, da Hrvaška omeji določene aktivnosti in sama uredi razmere. Izpostavila je, da bi morali na Hrvaškem omejiti združevanje večjih skupin ljudi, zlasti denimo v nočnih klubih, kjer so ljudi v zaprtih prostorih tesno skupaj.

Situacijo na Hrvaškem je ocenila za kritično in med drugim izpostavila potrebo po intenzivnejšem nadzoru na meji med državama. Dogaja se, da ljudje prihajajo iz Bosne, imajo slovenske dokumente in slovensko registracijo in policist na meji tega ne more vedeti, je opozorila.

Na Hrvaškem so sicer v zadnjih 24 urah potrdili še 34 primerov okužbe z novim koronavirusom, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Minuli konec tedna, od petka do nedelje, so skupno potrdili 208 novih okužb.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite, pa je danes pred novinarji ocenil, da je Hrvaška "v fazi plesa z virusom".

Med drugim je dejal, da čakajo na dogovor iz Bruslja, da bi omilili epidemiološke ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa na hrvaški meji. Po podpisu sporazuma o krepitvi letalske varnosti z ZDA je v Zagrebu tudi poudaril, da od torka verjetno ne bo več obvezna samoizolacija za tiste, ki vstopajo v državo iz BiH.

V BiH so sicer v preteklih 24 urah potrdili 128 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Število novookuženih je v primerjavi z nedeljo, ko so potrdili 108 primerov, znova naraslo.



V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 242 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa so umrle štiri osebe. Zaradi slabšanja epidemioloških razmer so v Beogradu spet obvezne maske na vozilih javnega prometa in v zaprtih javnih prostorih, kar velja tudi za lokale in trgovine.

Porast beležijo tudi v Avstriji, kjer so v minulih 24 urah potrdili 69 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V državi sta po zadnjih podatkih 502 aktivno okužena.

Na Češkem so v zadnjem dnevu zabeležili največ novih okužb z novim koronavirusom po 3. aprilu, ko je bila epidemija covida-19 na vrhuncu. Kot so sporočili, so v minulih 24 urah potrdili kar 305 novih primerov okužbe, dan pred tem pa 260.

Tudi drugod po svetu se razmere ne umirjajo. V Iranu so danes zabeležili 162 smrtnih žrtev bolezni covid-19. Potrdili so še 2536 novih primerov okužbe, skupno pa že 225.205. Število smrtnih žrtev se je povzpelo na 10.670.

Brazilija je glede števila okužb z novim koronavirusom imela najslabši teden doslej, saj so v sedmih dneh do nedelje potrdili 259.105 primerov okužbe, kažejo podatki ministrstva za zdravje. Število mrtvih zaradi covida-19 pa je bilo drugo najvišje, saj je v tednu dni umrlo 7005 ljudi. Teden prej je koronovirusna bolezen 19 zahtevala 7285 življenj.

V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo 2,54 milijona ljudi, zaradi covida-19 je umrlo že skoraj 126.000 bolnikov.

Na Kitajskem so v preteklem dnevu potrdili 12 novih okužb z novim koronavirusom, medtem ko so jih dan prej 17.

Iz Kitajske sicer poročajo o napredku razvoja cepiva, saj bodo po uspešnih kliničnih poskusih začeli cepiti vojake. Podobno o uspehu poročajo iz Rusije, kjer imajo pozitivne rezultate med vojaki, ki so se javili za testiranje cepiva.

Nemčija si medtem prizadeva za resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov o pandemiji covida-19. Dejstvo, da VS ZN doslej ni dosegel soglasja o tej globalno pomembni temi, je po besedah nemškega zunanjega ministra Heika Maasa "dokaz nesposobnosti".

VS ZN doslej ni sprejel resolucije o pandemiji zaradi spora med ZDA in Kitajsko glede vloge Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Predsednik ZDA Donald Trump WHO očita, da deluje v korist Kitajske.