zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati se postavljajo z ameriškimi helikopterji

Deli na:
Hrvati se postavljajo z ameriškimi helikopterji

Foto: Getty Images

V vojaški letalski bazi Zemunik pri Zadru so včeraj predstavili 16 helikopterjev tipa kiowa warrior OH-58D, ki so jih letos prejeli iz ZDA kot pomoč zaveznicam.

Gre za prve bojne helikopterje ameriške izdelave v hrvaški vojski. Uvajanje helikopterjev v operativne namene hrvaške oborožene sile bo trajalo pet let.

Vojska ZDA je prvih pet helikopterjev v Zemunik pripeljala konec julija, preostalih enajst pa v začetku decembra. Hrvaška vojska je z novimi ameriškimi helikopterji nadomestila eskadriljo ruskih vojaških helikopterjev tipa Mi-24, ki so jih uspešno uporabljali med vojno.

Včeraj so predstavili tudi opremo za urjenje posadk kot tudi rezervne dele, ki so tudi del ameriško-hrvaškega projekta opremljanja hrvaških oboroženih sil z izvidniško-bojnimi helikopterji. Gre za helikopterje, ki so bili narejeni med letoma 2010 in 2012, pri čemer so nekateri praktično novi, saj so bili v uporabi od lani.

Kiowe so oborožene s težkimi strojnicami in protioklepnimi raketami, lahko pa tudi s protiletalskimi raketami. Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo okrepili tudi svoje zmogljivosti v boju proti terorizmu kot tudi pri nadzoru morebitnega novega migracijskega vala.


Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević je včeraj izpostavil, da bodo ZDA še naprej pomagale Hrvaški s programi urjenja posadk in vzdrževanja helikopterjev.

Izpostavil je, da je hrvaška vlada odločna, ko gre za vlaganja v varnost. V petih letih bodo za uvajanje helikopterjev v vojaško uporabo vložili 455 milijonov kun (60 milijonov evrov).

"Ameriška pomoč pri izboljšanju naših helikopterskih zmožnosti krepi hrvaške obrambne moči, sicer pa, kar je še bolj pomembno, krepki skupne zmogljivosti zveze Nato v tem delu Evrope," je povedal upokojeni hrvaški general in vojni veteran Krstičević.

Načelnik generalnega štaba hrvaške vojske general Mirko Šundov je poudaril, da so kiowa warriors prvi helikopterji v hrvaški vojski, ki so zahodnega porekla. Kot je poudaril, tudi na ta način kažejo svojo usmerjenost, da bi svojo celotno vojaško tehniko vzhodnega porekla nadomestili s sodobnimi sredstvi z zahoda.

Gre za največjo ameriško vojaško pomoč Hrvaški doslej. Vrednost celotne ameriške donacije je 1,7 milijarde kun (223 milijonov evrov).