Revija Reporter
Svet

Hrvate skrbi: Se je Erdogan znesel nad turškimi diplomati iz Zagreba?

STA

22. nov. 2016 12:04 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Maščevanje turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana po neuspelem julijskem državnem udaru je imelo svojo dramatično epizodo tudi v Zagrebu, piše Nacional.

Kot poroča hrvaški tednik, pogrešajo najmanj enega diplomata iz turškega veleposlaništva v Zagrebu, neznana je tudi usoda bivšega veleposlanika Turčije na Hrvaškem.

Nacional se sklicuje na neimenovana neodvisna diplomatska vira, ki sta potrdila, da usoda bivšega turškega veleposlanika v Zagrebu Ahmeta Tute in njegove soproge Mine Tuta ni znana. Kot dodaja, pogrešajo še enega turškega diplomata, ki je do poletja opravljal naloge na Hrvaškem.

Diplomatski vir Nacionala je povedal, da so Erdoganovi ljudje na skrivaj v neznano odpeljali turške diplomate, ki so jih pred tem zaprli "v črne vreče".

Turške oblasti so od Hrvaške zahtevale, naj odvzamejo diplomatske dokumente turškemu atašeju za kulturo Bekirju Alpulu ter diplomata vrnejo v Turčijo. Alpul je bil pod velikim pritiskom in je obupan prosil na pomoč tuje diplomate v Zagrebu, navaja tednik.

Kot dodaja, poleg Alpula pogrešajo tudi bivšega turškega vojaškega atašeja v BiH Aytuga Sekerja.

Po poskusu državnega udara v Turčiji so iz Ankare v večino držav, s katerimi ima Turčija diplomatske odnose, poslali sezname z imeni turških diplomatov, ki jih je Erdogan razglasil za pristaše imama Fetullaha Gülena, ki ga obtožuje za poskus puča. Zahteval naj bi tudi njihovo deportacijo, danes še piše Nacional.

O usodi bivšega turškega veleposlanika na Hrvaškem so novinarji danes vprašali hrvaškega zunanjega ministra Davorja Iva Stierja, ki se je mudil na uradnem obisku v Budimpešti.

Stier je odgovoril, da so Tuta odpoklicali med poletjem. "To ni nekaj, kar se je zgodilo v zadnjih nekaj dneh. Vloga hrvaškega zunanjega ministra je zgolj sprejem obvestila o prihodu ali odhodu veleposlanikov," je dejal Stier. Dodal je, da morajo za podrobnosti vprašati na turškemu veleposlaništvu v Zagrebu, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.