ženska Dobra karma

Odnos z mamo je pogosto najbolj boleč, ker je tak...

poroka, koronavirus Svet24.si

Kacin žuga z drastičnim ukrepom: »Če rečeš ...

roman-jakič, zoran-janković Reporter.si

Če je preiskavo pri Počivalšku vodila »globoka...

ograja, žičnata ograja Svet24.si

Afera žičnata ograja: Brez obtožnice v pozabo

Aleksandra Pivec Necenzurirano

Četrtina članov DeSUS se je uprla Pivčevi

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

NIKA ZORJAN (presenečenje) (2 of 2) Njena.si

To je babica Nike Zorjan

Svet

Hrvate je razburila "fašistična provokacija" na Reki (FOTO)

Deli na:
Hrvate je razburila "fašistična provokacija" na Reki (FOTO)

Foto: Twitter

Hrvaško zunanje ministrstvo je danes v diplomatski noti Italiji najostreje obsodilo odločitev mestnih oblasti v Trstu o postavitvi spomenika protislovnemu pesniku in politiku Gabrieleju D'Annunziu ravno ob stoti obletnici italijanske zasedbe hrvaške Reke. Na Reki so danes neznanci izobesili zastavo nekdanje Kraljevine Italije.

"Čeprav gre za odločitev lokalnih in ne državnih oblasti, takšno ravnanje, tako kot tudi obeleževanje obletnice zasedbe Reke v več drugih italijanskih mestih, ne samo kali prijateljske in dobrososedske odnose med državama, temveč tudi izkazuje priznanje ideologiji in delovanju, ki je v globokem nasprotju z evropskimi vrednotami," so zapisali v sporočilu za javnost na sedežu hrvaške diplomacije.

Kot so dodali, so protestno noto izročili italijanskem veleposlaniku na Hrvaškem Adrianu Chiodiju Cianfaraniju.

Hrvaško notranje ministrstvo je medtem objavilo, da je reška policija nekaj pred 7. uro zjutraj prejela obvestilo, da je ob ograji Guvernerjeve palače, v kateri je reški muzej zgodovine in pomorstva, bila prejšnjo noč postavljena velika zastava nekdanje Kraljevine Italije. Zastavo so odstranili. Našli so tudi nekaj spornih letakov. Sprožili so preiskavo dogodka.

Nedaleč od palače so pridržali dva italijanska državljana, ki sta imela manjšo zastavo nekdanje italijanske kraljevine. Kot so dodali, so 19- in 20-letnika kaznovali v skladu z zakonom o prekrških zaradi kaljenju javnega reda in miru.


Hrvaški mediji poročajo, da gre za "fašistično provokacijo" ob dnevu, ko so pred stotimi leti - 12. septembra 1919 - italijanske paravojaške enote na čelu z začetnikom fašizma D'Annunziem vkorakale na Reko. Ta dogodek častijo fašisti. Njegov pohod na Reko naj bi navdihnil voditelja fašistične Italije Benita Mussolinija za fašistični marš na Rim leta 1922.

Zastavo nekdanje Kraljevine Italije je v Reki izobesila italijanska fašistična skupina Gli Idraulici, ki je dogodek objavila na Twitterju. Na fotografiji je pred veliko zastavo na ograji Guvernerjeve palače videti sedem moških v črnih majicah.

D'Anunnuzio je pred stotimi leti na povabilo italijanskih iredentistov zasedel Reko kot poveljnik italijanskih vojakov, ki so bili v oporišču Ronchi pri Trstu. Nato je tam razglasil neodvisno državo z imenom Italijanska uprava za Kvarner, ki je veljala za prvo fašistično državo. Trajala je 16 mesecev. Kot prvi fašistični vodja je svoj urad vzpostavil v nekdanji Guvernerjevi palači.

D'Anunnzia je takrat dočakalo več deset tisoč prebivalcev Reke, ki je bila po prvi svetovni vojni kratek čas pod britansko-ameriško upravo zaradi nerešenega spora o Reki med takratno Jugoslavijo in Italijo.

V reškem zgodovinskem in pomorskem muzeju bodo danes odprli razstavo D'Annunzieva mučenica, na kateri bodo predstavili 16-mesečno vladavino začetnika italijanskega fašizma na Reki.

Loading...