profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški podjetnik: Sanader je prejel 10 milijonov podkupnine od Mola

Deli na:

Reški podjetnik Robert Ježić je na današnjem nadaljevanju sojenja bivšemu hrvaškem premieru Ivu Sanaderju potrdil, da je obtoženec zahteval organiziranje prejemanja večjega nakazila iz tujine. Ježić je ena izmed ključnih prič tožilstva v primeru 10 milijonov evrov podkupnine, ki naj bi jih Sanader prejel od uprave madžarske energetske družbe Mol.

Lastnik kemične družbe Dioki in bivši lastnik Novega lista ter dolgoletni Sanaderjev prijatelj Ježić je danes potrdil, da so leta 2009 na račun njegovega podjetja v Švici, Xenoplast & Shipping nakazali pet milijonov evrov za Sanaderja. Denar naj bi nakazali podjetji Ceroma Holding Ltd in Oil Products Ltd, ki imata sedež na Cipru, za katere je Ježić trdil, da so v lasti Mola.

Na vprašanje tožilstva, zakaj je sprejel Sanaderjevo zahtevo, je Ježić dejal, da je bil bivši premier takrat ena izmed najmočnejših oseb na Hrvaškem. "On je bil človek, ki mu ni bilo možno zavrniti zahteve. Posebej če je šlo za podjetnika, kot sem tudi sam, lastnika podjetja, ki je odvisno od državnih podjetij," je izjavil Ježić. Pojasnil je, da se je zavedal občutljivosti Sanaderjeve zahteve, sicer pa je razmišljal, da bo verjetno vse v redu, če bo to storil.

Ježić je opisal, da se je njegovo poznanstvo s Sanaderjem začelo leta 2001, z leti pa naj bi se njihov odnos poglobil in sta se pogosto družila tudi neformalno. Med drugim naj bi se večkrat tudi srečala s predsednikom uprave Mola, Zsoltom Hernadijem.