1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški notranji minister: Begunce prevažamo samo od Šida do slovenske meje

Deli na:
Hrvaški notranji minister: Begunce prevažamo samo od Šida do slovenske meje

Foto: Bobo

Hrvaški notranji minister Vlaho Orepić je včeraj potrdil, da Hrvaška prevaža begunce z vlaki samo s srbske do slovenske meje. Kot nov moment je ocenil izjave iz Ljubljane in Dunaja, da je za njiju nesprejemljiv direkten prevoz migrantov z vlaki iz Makedonije do Avstrije, ki ga je v torek napovedal direktor hrvaške policije Vlado Dominić.

Orepić je na novinarski konferenci na sedežu hrvaškega notranjega ministrstva izjavil, da Hrvaška izpolnjuje sklepe s srečanja v Skopju 3. februarja, ki so jih podpisali tudi direktorji policij Makedonije, Srbije in Slovenije, ne pa tudi Avstrije.

Pojasnil je, da sklepi obravnavajo dve ločeni vprašanji, profiliranje beguncev in njihov transport. Pri profiliranju na makedonsko-grški meji z makedonskimi policisti sodeluje tudi 20 hrvaških policistov, deset srbskih in šest slovenskih, je dodal.

Pričakuje, da se bodo kmalu odzvali tudi avstrijski kolegi, kot tudi policisti iz držav, ki so končni cilj beguncev, predvsem iz Nemčije. Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bodo dogovorili o standardih, načinih in postopkih profiliranja beguncev, s katerim bi olajšali proces sprejema ljudi, kot je to zapisano v sklepih s skopskega srečanja.

V sklepih, ki so jih razdelili novinarjem, piše tudi, da bodo standardizirali registracijo migrantov in določili jasne skupne kriterije, ki morajo migranti izpolniti za nadaljevanje poti.

V sklepih je med drugim zapisano, da se je slovenska stran zavezala, da bo v petih dneh zagotovila načrt enotnega skupnega obrazca, ki bi ga izdajali v državi prvi točki vstopa beguncev. Dokument bi potem sprejele in potrdile tudi vse ostale države, ki so na celotni begunski poti.

Ko gre za transport, je Orepić dejal, da begunce po profiliranju na makedonsko-grški meji prevažajo z avtobusi, taksiji in ostalimi prevoznimi sredstvi do Šida v Srbiji nedaleč od meje s Hrvaško. Tam organizirano vstopijo v hrvaški vlak, ki jih potem pelje do slovenske meje. Potem jih Slovenija pelje naprej, je dejal.

"Namen hrvaške strani je, da bi beguncem po profiliranju in vstopu v vlak zagotovili vse, kar potrebujejo, da jih ne bo dodatno utrudili med transportom," je dejal Orepić, ki včeraj ni izrecno povedal, da bodo begunce prevažali z vlaki direktno iz Makedonije do Avstrije.

Zavrnil je včerajšnje navedbe državnega sekretarja na MNZ Boštjana Šefica, da ideja o direktnem prevozu beguncev "ni več v igri".

"Formalno ni zavrnjena, je veljavna. Hrvaška policija ravna proaktivno in bomo izvajali, dokler dogovor iz Skopja ne bo zrušen ali se ne bo razvil v kaj drugega. Verjamem, da se bo razvil, ker je to edino sprejemljivo in najbolj humana rešitev v tem trenutku," je dejal.

Na vprašanje, kaj je s 116 osebami, ki jih je po Šefičevih besedah Slovenija zavrnila na meji s Hrvaško, je odgovoril, da nima podatkov o tem in da bo moral preveriti, zakaj gre.

Napovedal je, da je že dogovorjeno srečanje z njegovo slovensko kolegico Vesno Györkös Žnidar v začetku marca. O izzivih z begunci se bo pogovarjal tudi na Dunaju in Bruslju konec februarja, je še dejal.