sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški finančni minister na zahtevo Milanovića odstavil pomočnika, ki je dobil sumljive kredite

Deli na:
Hrvaški finančni minister na zahtevo Milanovića odstavil pomočnika, ki je dobil sumljive kredite

Foto: Reuters

Hrvaški minister za finance Slavko Linić (foto) je včeraj odstavil svojega pomočnika Branka Šegona, potem ko je to v četrtek zahteval premier Zoran Milanović. Šegon ni hotel odstopiti sam kljub pritiskom, potem ko so se sredi januarja pojavile obtožbe, da je dobil posojilo za družinsko podjetje iz državne banke, v kateri je nadzornik Linić.

Premier Milanović je v pogovoru za Novo TV v četrtek izjavil, da Šegonu ne zaupa več in da bi moral odstopiti. Šegon tega ni storil, so pa včeraj iz Banskih dvorov sporočili, da je svojega pomočnika na zahtevo predsednika vlade odstavil minister Linić.

Gre za "afero pomočnik", ki jo je razkril spletni portal Index.hr, ko je objavil, da je Šegonovo podjetje Facta vera dobilo 31 milijonov kun (štiri milijone evrov) od Hrvaške banke za obnovo in razvoj (HBOR) za vlaganja v luksuzni turizem. Polovica zneska je prišla iz proračuna. Na čelu nadzornega odbora te državne banke je Linić.

Uprava banke HBOR je sklenila, da pri Šegonovem posojilu ni bilo nepravilnosti, preiskavo pa je sprožila tudi komisija za preprečevanje navzkrižja interesov. Poteze HBOR so vzeli pod drobnogled tudi kriminalisti, ki so pregledali dokumentacijo zaradi suma kaznivega dejanja. Ni jasno, ali je Šegon pred prevzemom položaja v vladi resnično prepustil upravljavske pravice svojemu odvetniku, saj je njegov sin Toni Šegon večkrat izjavil, da je on direktor podjetja Facta vera.

Linić je na začetku branil Šegona. Tudi Milanović je v četrtek ocenil, da ne vidi elementov kaznivega dejanja, ampak gre za posle, ki so v "sivi coni". Levosredinska vlada pa si takšnega dejanja ne sme privoščiti, je izpostavil.


Hrvaški premier je sicer kritiziral tudi Linića, ker ni takoj ukrepal. Med drugim je dejal, da bo v vladi do konca mandata prihodnje leto zagotovo še kakšna sprememba.

Poleg medijev je Šegonovo dejanje ostro kritizirala opozicija, ki je zahtevala tudi Linićev odstop.

Trdili so, da je afera posledica slabega dela davčne uprave, ki ni ugotovila, da Šegonovo podjetje zaradi domnevnih dolgov ne izpolnjuje pogojev za posojilo banke HBOR. To pa ne preseneča, so sklenili, ker je bil Branko Šegon do včeraj vodja vladne uprave za finančno upravljanje in nadzor, katere je del tudi služba za boj proti nepravilnostim in prevaram.

Družina Šegon je med drugim lastnica luksuznega hotela Korkyra na Korčuli in turistične agencije Marco Polo.

Šegon je kot predstavnik finančnega ministrstva sodeloval v postopku privatizacije največjega turističnega podjetja na tem dalmatinskem otoku HTP Korčula. Tudi Šegonova soproga Ivana je zaposlena v državnem podjetju, in sicer v upravi Finančne agencije (Fina), ki je kot državna agencija posredovala pri omenjeni privatizaciji, je sredi januarja poročala hrvaška televizija HTV.