Natalija Gorščak Svet24.si

Generalni direktor hoče razrešiti direktorico ...

covidno potrdilo, lokal, italija Svet24.si

Sindikat delavcev gostinstva in turizma: Stanje je...

Esther Digley Svet24.si

Pogrešana je bila od lanskega novembra. Našli so...

borut pahor-pl1 Reporter.si

Bodo redne volitve že aprila? Pahor lahko pohiti ...

20161021-00734717 Necenzurirano

Janševi na veliko zaposlujejo v Sovi in višajo ...

Ales Valic Njena.si

Aleš Valič z ženo praznoval že 30 let poroke

Gregor Čeglaj Njena.si

Gregor Čeglaj v ZDA rad obišče brata dvojčka

Svet

Hrvaška predsednica dala brco hujskaškemu admiralu, ki bi "s pehoto v 48 urah vkorakal v Ljubljano"

Deli na:
Hrvaška predsednica dala brco hujskaškemu admiralu, ki bi "s pehoto v 48 urah vkorakal v Ljubljano"

Davor Domazet-Lošo - Foto: YouTube

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović bo odstavila upokojenega admirala Davorja Domazeta-Loša iz sveta za domovinsko varnost.

Domazet-Lošo se je ta teden izkazal z izjavo, da bi lahko "hrvaška pehota v 48 urah vkorakala v Ljubljano". Na izjavo so se ogorčeno odzvali že drugi hrvaški politiki, ki so zavrnili admiralovo hujskanje. Poslanec hrvaške SPD Bojan Glavašević je absurdnost Loševe izjave izpostavil z odzivom, da se "po tolikšnih travmah in izgubah, po vseh padlih in vseh solzah, ki smo jih pretočili, zaradi treh sardel v Piranu ne bomo spet vojskovali." Domazetu-Lošu je ob tem še sporočil: "Brkatim generalom in drugim, ki si želijo vojne, pa lahko rečemo le – odje..."

Odzvati se je morala tudi hrvaška predsednica, ki je napovedala, da bo danes takoj po vrnitvi z Malte podpisala razrešite Loša. Njegove izjave so nesprejemljive, pravi Grabar Kitarovićeva, ki izpostavlja, da stanje med državama zahteva racionalno in odgovorno vedenje, ne pa spodbujanja incidentov.

Hrvaški komentatorji se ob tem sprašujejo, zakaj je predsednica admirala sploh postavila za svetovalca. Domazet-Lošo je na Hrvaškem cenjen zaradi svojih zaslug za domovino med vojno v devetdesetih, a od upokojitve naprej nase opozarja predvsem z neprimernimi izjavami. Zadnja je bila o Sloveniji, ki je po njegovem v geostrateškem smislu le "privesek Hrvaške" in ki naj bi 17 let izsiljevala Hrvaško, ob čemer je še ocenil, da bi lahko "hrvaška pehota v 48 urah vkorakala v Ljubljano". Pa se zdijo take izjave še mile v primerjavi z admiralovo trditvijo, da se teroristični napadi v Parizu novembra 2015 sploh niso zgodili.

Admiral razlaga, zakaj naj bi bili teroristični napadi v Parizu velika prevara:

Loading...