Revija Reporter
Svet

Hollande: Srečno novo leto, teroristična grožnje se še ni zmanjšala

STA

2. jan. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

62-letni Hollande, ki vodi Francijo od leta 2012, se ne bo potegoval za nov mandat.

Reuters

Francoski predsednik Hollande svari, da se teroristična grožnja Franciji še ni zmanjšala, zato je treba z bojem proti terorizmu nadaljevati.

Francoski predsednik Francois Hollande bo danes obiskal okoli 500 pripadnikov francoske vojske, ki v Iraku sodelujejo v bojih proti skrajni skupini Islamska država. Ob tem je opozoril, da je teroristična grožnja Franciji še vedno velika, zato je treba z bojem proti terorizmu nadaljevati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nismo še opravili s teroristično grožnjo. Nadaljevati moramo z bojem proti njej v tujini, kar je tudi razlog za naše vojaške operacije v Maliju, Siriji in Iraku, kamor bom odpotoval in pozdravil naše enote," je dejal Hollande v soboto zvečer v svoji zadnji novoletni poslanici kot predsednik države.

Francoski vojaki se v Iraku borijo skupaj s koalicijskimi silami, pri tem pa jim podporo nudijo bojna letala rafale.

Hollande se je spomnil tudi vseh ubitih v terorističnih napadih v Franciji v minulem letu. Ob tem je med drugim izpostavil pomen preprečitve načrtovanih napadov, za kar sta po njegovih besedah med drugim potrebna natančno opazovanje nevarnih posameznikov in boj proti radikalnemu ekstremizmu.

"Vem, da ste zaskrbljeni zaradi teroristične grožnje, ki se še ni zmanjšala, kar dokazuje tudi incident v Berlinu," je dejal Hollande. Na božičnem sejmu v Berlinu je 24-letni Tunizijec 12. decembra s tovornjakom zapeljal v množico, pri čemer je umrlo 12 ljudi, več kot 50 je bilo poškodovanih.