pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hladna vojna št. 2: Protizahodno razpoloženje v Rusiji doseglo zgodovinsko raven

Deli na:
Hladna vojna št. 2: Protizahodno razpoloženje v Rusiji doseglo zgodovinsko raven

Foto: Reuters

Protizahodno razpoloženje je v Rusiji doseglo zgodovinsko raven; velika večina Rusov ima namreč negativno stališče do ZDA in Evropske unije, je pokazala danes objavljena anketa.

Odnosi z ZDA, nekdanjim sovražnikom iz hladne vojne, pod ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom nikoli niso bili posebej topli, po izbruhu ukrajinske krize pred več kot letom dni pa so se še dodatno ohladili, je pokazala anketa neodvisnega ruskega inštituta Levada Center.

"Odkar opravljamo raziskave, še nismo videli tako agresivnega in odločnega razpoloženja do Zahoda," je povedal direktor inštituta Lev Gudkov.

80 odstotkov vprašanih je izrazilo negativen odnos do ZDA, kar je za 44 odstotnih točk več kot januarja lani. Število ljudi, ki so odnose med Moskvo in Washingtonom označili za sovražne, se je povečalo za desetkrat - s štirih odstotkov januarja 2014 na 42 odstotkov januarja letos.

Kot kaže anketa, so se poslabšali tudi odnosi z Evropsko unijo. Delež ljudi, ki imajo negativen odnos do unije, se je povečal za več kot dvakrat na 71 odstotkov. 24 odstotkov jih meni, da so odnosi z EU zdaj sovražni, medtem ko jih je pred letom dni tako menil le odstotek. 40 odstotkov jih je prepričanih, da so odnosi med Rusijo in EU napeti, lani jih je tako menilo devet odstotkov.

Pričakovano je skoraj polovica vprašanih odgovorila, da so odnosi z Ukrajino sovražni, medtem ko sta pred letom dni tako menila le dva odstotka ljudi.

47 odstotkov vprašanih meni, da bi morala Rusija krepiti odnose z Zahodom, po drugi strani pa jih 36 odstotkov verjame, da bi se morali Washingtona in Bruslja izogibati. 49 odstotkov jih tudi meni, da bi morala Rusija dobiti nazaj članstvo v skupini G8, ki ga je izgubila zaradi svoje vloge v ukrajinski krizi.

Gudkov je pojasnil, da je negativen odnos do Američanov in Evropejcev predvsem posledica agresivne propagande na ruski nacionalni televiziji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.