rtv slovenija Svet24.si

Trije favoriti za generalnega direktorja RTV ...

tutan lenard Svet24.si

FOTO: To je najbrž edini slovenski par, ki živi ...

1664482811-dsc00710 Necenzurirano

Miklavčič brez tekmecev do 55-milijonskega posla...

boris tomasic protest pl1 Reporter.si

Razvpiti Tomašič spet hujskal na srečanju ...

doncic dragic Ekipa24.si

Konec je! Zlati kapetan razblinil vse dvome, teh ...

super-par Njena.si

Luka o goljufanju: 'Ne vem, koliko lahko povem …'

superliga Ekipa24.si

Še en nož v hrbet superligi! Veliki načrti se ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hišne preiskave v Sloveniji in BiH: med osumljenimi tudi Milan Mandarić

Deli na:
Hišne preiskave v Sloveniji in BiH: med osumljenimi tudi Milan Mandarić

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Slovenska ter bosansko-hercegovska policija danes na več lokacijah v Sloveniji in BiH izvajata hišne preiskave zaradi sumov kaznivih dejanj s področja organiziranega kriminala, zlorabe položaja in pranja denarja. V Sloveniji je bila ena oseba pridržana. Po poročanju bosansko-hercegovskih medijev naj bi šlo za prenose denarja v fiktivnih poslih. Med osumljenimi naj bi bil tudi znani poslovnež Milan Mandarić, poroča N1.

Slovenska ter bosansko-hercegovska policija danes na več lokacijah v Sloveniji in BiH izvajata hišne preiskave zaradi sumov kaznivih dejanj s področja organiziranega kriminala, zlorabe položaja in pranja denarja. V Sloveniji je bila ena oseba pridržana. Po poročanju bosansko-hercegovskih medijev naj bi šlo za prenose denarja v fiktivnih poslih.


Nacionalni preiskovalni urad (NPU) skupaj s kriminalisti sektorjev kriminalistične policije iz vseh policijskih uprav v Sloveniji danes izvaja med drugim 58 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Nova Gorica, in sicer zaradi suma storitve 21 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, 21 kaznivih dejanj pranja denarja in enega kaznivega dejanja hudodelskega združevanja, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Sumijo, da so bila kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti storjena na škodo več gospodarskih družb z območja celotne Slovenije.

Kaznivih dejanj je osumljenih 36 oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na 42 fizičnih oseb in 36 pravnih oseb, ena fizična oseba je bila pridržana.

Skupna protipravna premoženjska korist, ki naj bi bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, naj bi znašala več kot pet milijonov evrov.

Pri izvajanju hišnih preiskav in ostalih preiskovalnih aktivnostih sodeluje skupno 57 preiskovalcev NPU in 155 kriminalistov iz vseh osmih policijskih uprav.V zadevi sta bili v okviru predkazenskega postopka ustanovljeni tudi specializirana preiskovalna skupina s Finančno upravo RS in Uradom RS za preprečevanje pranja denarja ter skupna preiskovalna skupina z varnostnimi organi BiH.

Hkrati poteka tudi na območju BiH 13 hišnih preiskav, so potrdili na slovenski policiji in dodali, da predkazenski postopek usmerja slovensko specializirano državno tožilstvo.

Uslužbenci bosansko-hercegovske Državne agencije za preiskave in zaščito (Sipa) so danes v okviru mednarodne akcije, imenovane ATM, začeli preiskovati poslovne in stanovanjske prostore ter premičnine na 13 lokacijah na območju Sarajeva in Zenice. Pridržanih je osem oseb, je na svoji spletni strani poročal časnik Dnevni avaz.

Preiskave potekajo zaradi sumov, da so bila storjena kazniva dejanja s področja organiziranega kriminala in pranja denarja. Preiskave potekajo v okviru skupnih aktivnosti Sipe in bosanskega tožilstva ter slovenskega specializiranega državnega tožilstva in policije, ki so se začele februarja lani.

Po navedbah spletne strani časnika Oslobođenje naj bi med drugim preiskovali prenose denarja iz Slovenije v BiH ter nazaj iz BiH v Slovenijo v okviru domnevno fiktivnih poslov v gradbeništvu in drugih dejavnostih.

V Sloveniji je za kaznivo dejanje zlorabe položaja predpisana kazen od enega do osmih let, za kaznivo dejanje pranje denarja do osem let in za hudodelsko združevanje od treh mesecev do osem let zapora.