uvodna Dobra karma

Danijel Šmid - Danny žrtev spletk zaradi slave. ...

luka mesec manca renko Svet24.si

Vplivni in zaljubljeni: pari med slovenskimi ...

masaza ajdovscina-pl Reporter.si

Kako do prostitutke v Ljubljani: mi smo jih našli...

zmago jelinčič Svet24.si

Zmago Jelinčič: "Janša je trojanski konj levih ...

Screenshot 2020-02-14 at 23.58.23 Necenzurirano

"Koliko iranskega denarja si dobil, gnida ...

Princ Harry Njena.si

Šok: Ubilo se je nekdanje dekle princa Harryja

anezi Njena.si

Anezi v šovu s skrivnim načrtom?

Svet

Hišne preiskave Putinovih nasprotnikov

Deli na:

Ruska policija, oborožena s puškami, je danes izvedla racije na domovih več vodij ruske opozicije. Po ocenah poznavalcev gre za razkazovanje njene moči pred torkovimi množičnimi demonstracijami v Moskvi proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Koordinirana akcija ruske policije je potekala v zgodnjih jutranjih urah ob državnem prazniku dan Rusije. Tarča so bili domovi nove vrste ruskih politikov, za katere analitiki menijo, da predstavljajo največjo grožnjo 12-letni Putinovi vladavini. Policijsko akcijo so izpeljali zaradi preteklih nemirnih demonstracij. Aretiranim grozi do deset let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je med drugim vdrla v dom vedno bolj priljubljenega protikorupcijskega spletnega blogerja Alekseja Navalnija in medijske estradnice ter najnovejše Putinove kritičarke Ksenije Sobčak.

Tarča preiskav je tudi bil Sergej Udalcov, zavzet skrajni levičar, ki je večkrat gladovno stavkal, da bi protestiral proti svojim aretacijam. Ruski preiskovalci so sporočili, da so opravili deset racij kot del temeljite preiskave o prejšnjih demonstracijah, ki so se "sprevrgle v množične nemire".

Tako imenovani "pohod milijonov", ki se ga je v Moskvi 6. maja, dan pred Putinovo inavguracijo, udeležilo približno 20.000 ljudi, se je končal z aretacijami več sto protestnikov zaradi krvavih spopadov med policijo in demonstranti.

Navalniju in devetim drugim grozi tudi do deset let zapora, če jih obtožijo in obsodijo zaradi organiziranja množičnih nemirov. Protestno gibanje za nasilje na protestih obtožuje policijo in racije označuje za politično motivirane.

Protest 6. maja je povzročil strog odziv Kremlja, saj je v petek Putin podpisal zakon, ki zaostruje kazni za protestnike. Najvišja po novem predvidena kazen za udeležence nezakonitih protestov znaša 300.000 rubljev (7300 evrov), za organizatorje tovrstnih protestov pa kar do milijona rubljev (24.500 evrov).

Borci za človekove pravice so ob tem sporočili, da poskušajo ruske varnostne agencije ustrahovati rastoče protestno gibanje in preprečiti množično udeležbo na demonstracijah. Moskovske mestne oblasti so dovolile, da se lahko torkovega protesta udeleži največ 50.000 ljudi.

loading...
Loading...