Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hindujska množica v Indiji zaradi krav do smrti pretepla muslimana

Deli na:
Hindujska množica v Indiji zaradi krav do smrti pretepla muslimana

Foto: Profimedia

Razjarjena množica ljudi je v petek zvečer v indijski zvezni državi Radžastan do smrti pretepla 28-letnega muslimana, ker naj bi poskušal pretihotapiti krave mimo njihove vasi v zakol. Drugi domnevni tihotapec je uspel zbežati, je danes sporočila policija.

Po navedbah policije so vaščani prestregli dva moška, ki naj bi pozno zvečer peš selila krave mimo kmetij v okrožju Alwar. Napadli so ju s palicami in ko je na kraj dogodka prispela policija, je eden od njiju ležal v blatu močno poškodovan. "Na poti v bolnišnico je podlegel poškodbam. Drugemu moškemu je uspelo pobegniti," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal policijski predstavnik Anil Beniwal.

"Ni jasno, ali sta tihotapila krave. Identificirali smo štiri do pet osumljencev, ki naj bi stali za napadom, in jih bomo kmalu aretirali," je dodal.

Moška, ki sta bila tarča napada, sta bila muslimana. Predstavnik lokalne muslimanske skupnosti je povedal, da sta vodila krave domov v svojo vas v sosednji zvezni državi Haryana in ne v zakol.


V zadnjih mesecih so skrajne hindujske skupine okrepile pritisk na muslimane in pripadnike nižjih kast zaradi zakola goveda in uživanja govedine. V hindujski veri je krava sveta žival, zato je v več indijskih zveznih državah, tudi Radžastanu, zakol goveda prepovedan.

Indijski premier Narendra Modi, sicer tudi sam hindujski nacionalist, je takšne napade obsodil in obljubil dosledno ukrepanje zoper napadalce. Opozicija pa meni, da njegova vlada neposredno podpira hindujske skrajneže.

V okrožju Alwar je v preteklosti že prišlo do podobnih incidentov. V dveh ločenih dogodkih so tako imenovani varuhi krav ubili dva muslimana.

Indijsko vrhovno sodišče je na začetku tega tedna pozvalo vlado, naj pripravi nov zakon za soočanje z uličnim nasiljem, ki bo predvideval stroge kazni za osebe, ki stojijo za takšnimi javnimi linčanji.