Revija Reporter
Svet

Himmlerjeva hčerka, razvpita "nacistična princesa", je po vojni delala za nemško tajno službo

STA

29. jun. 2018 11:54 Osveženo: 12:02 / 29. 6. 2018

Deli na:

Gudrun z očetom Heinrichom Himmlerjem

Wikimedia

Hči enega najvplivnejših nacistov, vodje zloglasnih nacističnih enot SS Heinricha Himmlerja, je po drugi svetovni vojni za kratek čas delala v obveščevalni službi v tedanji zahodni Nemčiji, danes poroča nemški časnik Bild.

Za nemško obveščevalno službo BND je Himmlerjeva hči delala med letoma 1961 in 1963, in sicer pod imenom Gudrun Burwitz, je za Bild povedal zgodovinar Bodo Hechelhammer.

Opravljala je službo tajnice v uradu BND v Pullachu na Bavarskem. Kot je pojasnil Hechelhammer, čas njenega odhoda iz BND sovpada z uresničevanjem sprememb pri prepoznavanju in ravnanju s sodelavci, obremenjenimi z nacizmom, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Hči desne roke Adolfa Hitlerja je po poročanju Bilda vse do pozne starosti ostala zelo aktivna v skrajno desnih krogih. Sodelovala je tudi v nacističnih pohodih. Nikoli se ni distrancirala od zločinov svojega očeta, ki velja za ustanovitelja nacističnih koncentracijskih taborišč in tako enega glavnih organizatorjev holokavsta.

Himmlerja so po vojni zajele britanske sile, v zavezniškem zaporu pa je naredil samomor s cianidom.

Burwitzeva se je glede na navedbe na svetovnem spletu rodila leta 1929, nekateri nemški mediji pa danes na spletu poročajo, da je umrla, kar naj bi tudi botrovalo objavi Bildove novice. Poljska tiskovna agencija PAP, ki ima očitno dostop do zaklenjene Bildove vesti, poroča, da je Burwitzeva umrla maja.