Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Heker Guccifer se hvali, da je ameriškim demokratom ukradel zaupne dokumente

Deli na:
Heker Guccifer se hvali, da je ameriškim demokratom ukradel zaupne dokumente

Foto: iStock

Računalniški heker z imenom Guccifer je prevzel odgovornost za vdor v sistem ameriške demokratske stranke, pri čemer trdi, da ni pokradel le 200 strani raziskav o republikancu Donaldu Trumpu, ampak tudi številne druge, veliko bolj obremenjujoče dokumente, ki jih je za objavo predal WikiLeaksu.

Demokratska stranka je pred dnevi priznala vdor, ki naj bi se zgodil aprila, odkar so varnost menda utrdili. Za vdor so obtožili rusko vlado. Rusko vodstvo naj bi si zelo želelo, da na ameriških volitvah zmaga Trump, ki bi ga bilo lažje vleči za nos kot demokratko Hillary Clinton. Rusko navezo razglaša varnostno podjetje CrowdStrike, ki naj bi odkrilo ustrezne sledi.

Guccifer pa se iz trditve, da je vdrla skupina dobro opremljenih hekerjev norčuje in pravi, da je vse opravil sam in to brez težav. Za podjetje CrowdStrike pa meni, da je povsem nesposobno. Seveda ni jasno, kdo laže. Ali podjetje, ki skriva lastno nesposobnost ali pa Guccifer, ki se lahko zlahka predstavlja tudi kot posameznik.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v sredo namignil, da so si v sistem vdrli demokrati sami, da lahko o njem spravljajo v javnost nerodne informacije. Demokrati sicer spravljajo nerodne informacije v javnost že od začetka Trumpove kampanje in zaradi tega ni potrebno vdirati v svoj sistem in se sramotiti.

Nenazadnje zaradi tega, ker ima Clintonova hude težave zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja State Departmenta in ji dodatni dokazi o pomanjkljivi spletni varnosti okrog nje nikakor ne pomagajo.

Ameriški mediji so se za zdaj osredotočili na krajo informacij o Trumpu, vendar pa Guccifer objavlja, da je pokradel tudi veliko bolj občutljive zadeve. Na laž je postavil trditev vodstva demokratov, da zasebni podatki niso bili ogroženi, ker je objavil poimenski seznam največjih donatorjev stranke.

Objavil je tudi dokument, za katerega trdi, da postavlja na laž trditev Clintonove, da na zasebnem strežniku ni sprejemala ali pošiljala zaupnih informacij. To bi lahko bilo problematično za demokrate, še posebej, če bo podobnih dokumentov še več in se bodo izkazali za avtentične.

Republikanska stranka vdora sedaj še ne komentira, verjetno iz previdnosti, ker ne ve, ali se je enako zgodilo tudi njej. Če bodo republikanci ugotovili, da se ni, potem bo sledil nov val napadov na Clintonovo s te fronte.

Opozicijske raziskave so bile v ameriški predsedniški politiki doslej zlata vredne, če so ostale skrivne, ker so omogočale napade na nasprotnika takrat, ko bo to najbolj delovalo. V primeru Trumpa pa za kaj takega ni nobene prave potrebe, ker demokratski operativci ne bodo našli ničesar, kar že ni javno, kandidat pa s svojimi nastopi naravnost hrani demokratski propagandni stroj.

Clintonova začenja veliko negativno oglasno kampanjo v osmih zveznih državah, ki bodo letos novembra odločilnega pomena, pri čemer ne uporablja nič drugega kot posnetke s Trumpovih nastopov, na katerih žali ženske, manjšine, po novem tudi vojake in napoveduje politike zaradi katerih se enkrat tresejo demokrati, drugič pa Trumpovi republikanci ali pa oboji skupaj.