GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Harveyja Weinsteina obsodili, sodnik mu bo izrekel kazen 11. marca

Deli na:
Harveyja Weinsteina obsodili, sodnik mu bo izrekel kazen 11. marca

Harvey Weinstein - Foto: Profimedia

Nekdanjega hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina so po obsodbi zaradi spolnega napada na Mimi Haleyi in posilstva tretje stopnje Jessice Mann odpeljali v zapor, kjer bo počakal na 11. marec, ko mu bo newyorški sodnik James Burke izrekel kazen. Grozi mu do 29 let zapora. Ženske, ki so ga obtožile zlorab, so obsodbo pozdravile.

Weinsteina so aretirali maja 2018, nekaj mesecev potem, ko sta New York Times in revija New Yorker objavila članke o njegovih zlorabah. O tem se je po Hollywoodu govorilo več let, po prvih člankih konec leta 2017 pa se je vsul plaz obtožb več kot 80 žensk, med njimi slavnih igralk, kot so Gwyneth Paltrow, Salma Hayek, Ashley Judd, Uma Thurman in Mira Sorvino.

Objave so utrdile gibanje #MeToo (Jaz tudi) v prid zlorabljenim ženskam proti mogočnim in vplivnim moškim. Zaradi škandalov so se od karier morali med drugim posloviti televizijski voditelj pri NBC Matt Lauer, voditelj televizije PBS Charlie Rose, igralec Kevin Spacey in demokratski senator iz Minnesote Al Franken.

Sodni proces v New Yorku je trajal sedem tednov, porota sestavljena iz sedmih moških in petih žensk, pa je poslušala zgodbe o posilstvih, oralnih spolnih odnosih, nadlegovanju, otipavanju, samozadovoljevanju, injekciji za erekcijo, izbruhih jeze in podobnem. Porota je za odločitev potrebovala pet dni.

Weinsteina je spoznala za krivega spolnega napada in posilstva tretje stopnje, ni pa se mogla poenotiti glede najbolj resne obtožbe t. i. predatorskega spolnega napada in posilstva prve stopnje, zaradi česar bi mu grozil dosmrtni zapor.

Weinsteinu so sicer sodili le za prisilen oralni spolni odnos z Mimi Haleyi leta 2006 in za posilstvo nadobudne igralke Jessice Mann leta 2013. Za oboje je bil spoznan za krivega kriv, vendar pa v primeru Mannove ne za najhujšo obliko posilstva z uporabo ali grožnjo sile ampak za posilstvo tretje stopnje, ki pomeni le pomanjkanje soglasja in prinaša nižjo kazen. Tožilci so na sodnem procesu poleg omenjenih predstavili še štiri ženske, ki trdijo, da jih je Weinstein posilil ali zlorabil, vendar so njihovi primeri že zastarali.

Newyorška zakonodaja je tožilcem omogočila, da jih vseeno predstavijo za prikaz vzorca Weinsteinovega obnašanja skozi leta. Weinstein trdi, da so bili vsi spolni odnosi z ženskami, ki ga obtožujejo napadov, prostovoljni. Po odločitvi porote je odvetnike vprašal, kako se lahko kaj takega zgodi v Ameriki, saj da je nedolžen.

Odvetniki so prosili sodnika, naj Weinsteina do izreka kazni 11. marca pusti na prostosti po že plačani varščini, vendar jih ni uslišal. Privolil je le v to, da ga pošljejo v zaporniško ambulanto zaradi bolečega hrbta. Napovedali so tudi pritožbo na obsodbo.


"Weinstein je zloben serijski predator. Posilstvo je posilstvo, pa naj ga zagreši neznanec v zakotni ulici ali mogočni moški," je dejal newyorški tožilec Cyrus Vance mlajši, ki si ga pred leti ni upal preganjati, čeprav so mu newyorški detektivi dali na pladnju žrtev nadlegovanja in posnetek Weinsteinovih izjav.

Producent je bil takrat še dovolj vpliven in vpet v newyorško in ameriško demokratsko politiko. Vance je pohvalil ženske, ki so si upale na dan z obtožbami in dejal, da je z obsodbo napočil nov dan za žrtve spolnega nasilja v Ameriki. "Ženske so spremenile smer zgodovine v boju proti spolnemu nasilju," je dejal.

"Doba nekaznovanosti mogočnih moških, ki posiljujejo, je končana. Gnil bo v zaporu, kot si tudi zasluži," je izjavila Mira Sorvino, Ashley Judd pa je tvitnila, da so ženske v procesu naredile javno uslugo vsem ženskam in dekletom po svetu.

Odvetniki so po napovedi pritožbe vztrajali pri nedolžnosti. "Harvey je neverjetno močan. Ve, da se bomo še naprej borili zanj in ve, da ni konec," je dejala odvetnica Donna Rutino, ki je s kolegi prepričevala poroto, da so ženske dobile to, kar so iskale. Iskale so kariero v Hollywoodu in naj bi zato spale z Weinsteinom.

Mimi Haleyji je denimo priznala, da je imela spolne odnose z njim še dva tedna po spolnem napadu, zaradi katerega je bil obsojen, Mannova pa še tri leta po posilstvu. Pošiljala mu je tudi naklonjena sporočila. Tožilci so predstavili mnenje psihiatrov, da večina žrtev spolnega nasilja ne razume, kaj se jim je zgodilo in imajo še naprej stike z napadalci.

Weinstein je skozi leta uspešno utišal ženske z denarnimi odškodninami, pogodbami o molku, grožnjami za kariere in armado odvetnikov, zasebnih detektivov in mnenjskih voditeljev, ki so zatirali tudi poskuse objav novinarskih člankov o njegovem obnašanju.

Weinsteinove kariere je sedaj konec, vse pa kaže tudi, da bo 67-letnik preostanek življenja preživel v zaporu. V Los Angelesu ga kmalu čaka še en podoben sodni proces zaradi spolnega napada in posilstva dveh žensk v tednu oskarjev leta 2013. Ena od njiju - Lauren Marie Young - je pričala za tožilstvo tudi v New Yorku.

Weinsteinov filmski studio, ki je proizvedel filme, kot so Dobri Will Hunting, Šund, Kraljevi govor, Zaljubljeni Shakespeare in druge, je v stečaju. Weinsteina civilno toži več deset žensk in lani je bil s studiem v stečaju dosežen načelen dogovor o plačilu 25 milijonov dolarjev tožnicam, kar naj bi poravnala zavarovalnica.