Revija Reporter
Svet

Hamburški "pekel": protestniki napadli policijsko postajo, želeli blokirati pot Trumpu

STA

7. jul. 2017 11:32 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Nasilni izgredi pred začetkom vrha skupine G20 v Hamburgu se stopnjujejo. Protestniki so napadli policijsko postajo in zažgali več avtomobilov.

Policija pa je z vodnim topom razgnala demonstrante, ki so blokirali pot, po kateri naj bi na prizorišče srečanja prispel ameriški predsednik Donald Trump.

Nasilni protestniki nadaljujejo z izgredi in jih še stopnjujejo. Napadli so policijsko postajo v hamburškem okrožju Altona in zažgali več policijskih vozil. Zgorelo je še več drugih vozil, po podatkih nemške tiskovne agencije dpa med 25 in 30.

Medtem je na stotine protestnikov v različnih predelih mesta poskušalo prodreti skozi varnostne barikade okrog prizorišča srečanja skupine G20.

Med drugim so želeli blokirati pot, po kateri naj bi na prizorišče srečanja prispel ameriški predsednik, a jih je policija razgnala z vodnim topom. Medtem se je v Hamburg odpravil eden najostrejših Trumpovih kritikov, newyorški župan Bill De Blasio, ki se po poročanju dpa namerava pridružiti protestom. Tam bo eden glavnih govorcev na sobotnem shodu.

Sprva mirni protesti so se sicer v nasilne izgrede sprevrgli že v četrtek zvečer. Skupina zamaskiranih protestnikov je napadla policiste, ti pa so odgovorili z vodnim topom in solzivcem. Poškodovanih je bilo 76 policistov in neznano število protestnikov.

Protestnega shoda z naslovom "Dobrodošli v peklu" se je udeležilo približno 12.000 ljudi. Med njimi naj bi bilo okrog tisoč levičarskih skrajnežev, ki so policiste zamaskirani napadli s steklenicami, pirotehničnimi sredstvi in drugimi predmeti.

Protestniki se v Hamburgu zbirajo že vse od nedelje, zato je mesto na severu Nemčije ves čas pod strogimi varnostnimi ukrepi. Najbolj množičen protest je napovedan za soboto. Na njem pričakujejo 100.000 ljudi, za varnost pa naj bi skrbelo 20.000 policistov.