Revija Reporter
Svet

Hamburškega napadalca bi morali deportirati, a ni imel potrebnih dokumentov

STA

29. jul. 2017 12:32 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Po petkovem napadu z nožem v enem od supermarketov v Hamburgu je policija danes preiskala dom za begunce, kjer naj bi živel napadalec.

Policija zaenkrat še ni sporočila, ali je v domu kaj našla, več bo znano na opoldanski novinarski konferenci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hamburška policija je v petek sporočila, da je napadalec 26-letnik, rojen v Združenih arabskih emiratih, državljanstva še niso ugotovili.

Po sedaj znanih informacijah je napadalec po vstopu v supermarket v četrti Barmbek več ljudi napadel z nožem in pri tem ubil 50-letnega Nemca in ranil pet drugih - 50-letno žensko in štiri moške stare od 19 do 64 let. V napadu je bil ranjen tudi 35-letni moški, ki je poskušal obvladati napadalca. Med ranjenimi jih je več utrpelo hude poškodbe. Policija je napadalca po napadu aretirala.

Policija je uvedla posebno preiskavo. Motiv napada ni znan in zato še ne morejo izključiti možnosti, da je moški ogrožal varnost države, je v petek zapisala policija.

Hamburški župan Olaf Scholz je v petek o "zahrbtnem napadu" dejal, da je domnevni napadalec tujec, ki so ga oblasti skušale deportirati, vendar ni imel potrebnih dokumentov. "Še bolj sem jezen, ker je osumljenec oseba, ki je v Nemčiji zaprosila za zaščito in potem svojo jezo uperila proti nam," je dodal župan.

Nemški časnik Tagesspiegel, ki se sklicuje na varnostne vire, je poročal, da je bil napadalec oblastem poznan kot islamist. Po informacijah dpa naj bi moškega preiskovali zaradi povezav s salafisti. Eden od očividcev je za agencijo dejal, da je 26-letnik v arabščini vzklikal Bog je velik. Nemški portal Spiegel Online pa je pisal, da je imel moški kontakte z islamisti, imel pa je tudi duševne težave in probleme z drogami.