bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Haaško sodišče: Združen zločinski podvig pod vodstvom Franja Tuđmana

Deli na:
Haaško sodišče: Združen zločinski podvig pod vodstvom Franja Tuđmana

Foto: Bobo

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes šest bivših visokih predstavnikov samooklicane Herceg-Bosne obsodilo na do 25 let zapora za zločine nad bošnjaškim prebivalstvom v BiH. Ugotovilo je tudi, da je obstajal združen zločinski podvig pod vodstvom bivšega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

Cilj tega zločinskega podviga je bilo etnično očiščenje območja Herceg-Bosne z namenom ustanovitve "velike Hrvaške", meni sodišče. S tem je vnovič potrdilo odgovornost Hrvaške kot agresorja v BiH in mednarodni značaj vojne v BiH, kot je to storilo na sojenju Hrvatoma iz BiH Tihomirju Blaškiću in Dariu Kordiću zaradi zločinov v osrednji BiH.

Bivšega premiera Herceg-Bosne Jadranka Prlića je sodišče obsodilo na 25 let zapora, takratnega obrambnega ministra Bruna Stojića na 20 let, poveljnika glavnega štaba Hrvaškega sveta za obrambo (HVO) Milivoja Petkovića in Slobodana Praljka, sicer znanega hrvaškega režiserja, pa na po 20 let zapora.

Bivšega šefa vojaške policije Valentina Ćorića je obsodilo na 16 let zapora, takratnega šefa komisije za izmenjavo vojnih ujetnikov Berislava Pušića pa na deset let zapora, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V sklepni besedi je tožilstvo sicer za Prlića, Stojića, Praljka in Petkovića zahtevalo po 40 let zapora, za Ćorića 35, za Pušića pa 25 let. Obramba je zahtevala njihovo oprostitev.