pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Guverner Teksasa dobil policijsko kartoteko

Deli na:
Guverner Teksasa dobil policijsko kartoteko

Foto: Reuters

Guverner ameriške zvezne države Teksas Rick Perry se je v torek prostovoljno podal na sodišče v Austinu, kjer so mu vzeli prstne odtise in ga fotografirali za kartoteko in ga takoj izpustili na prostost. Perry je obtožen zlorabe pooblastil in pritiska na javno uslužbenko, zaradi česar mu teoretično grozi več kot 100 let zapora.

Perry je ob prihodu na sodišče svojim podpornikom ponovno zagotovil, da gre za političen pregon brez vsake osnove in se bo boril proti krivični obtožnici do zadnjega diha. Nato je odkorakal v zgradbo sodišča, pri tem sprožil alarm detektorja za kovine in ga ignoriral, skupaj z varnostniki, ki si ga niso upali zaustaviti.

Za kartoteko se je fotografiral nasmejan in se kasneje po desetih minutah formalnosti prav tako nasmejan odpravil na sladoled. Sodišče je vnaprej odločilo, da aretacija ni potrebna. Podpornikom je guverner povedal, da se v Teksasu politični spori ne rešujejo z obtožnicami, in izrazil prepričanje v sodno zmago.

Perryjev pohod na sodišče so spremljali tudi njegovi politični nasprotniki, med njimi zagovorniki pravice do splava, ki ga je Perry skupaj z republikansko večino državnega kongresa skoraj onemogočil.


Velika porota v liberalnem otoku republikanskega Teksasa Austinu ga je v petek obtožila zlorabe pooblastil in pritiska na javno uslužbenko, ker je najprej grozil, nato pa blokiral financiranje posebne skupine tožilcev.

Perry je javno zagrozil, da bo dal veto na financiranje posebne tožilske enote za javno integriteto v uradu državnega tožilca okrožja Travis v Teksasu (Austin), če šefica te posebne enote demokratka Rosemary Lehmberg ne odstopi s položaja, ker je izgubila zaupanje javnosti. Lehmbergovo so aprila 2013 aretirali pijano v njenem avtomobilu in sodnik ji je odmeril 45 dni zaporne kazni, od katere je odslužila polovico.

Primer se je začel s pritožbo levičarske organizacije Teksašani za javno pravico, zaradi česar je republikanski sodnik imenoval posebnega tožilca Michaela McCruma, ki je več mesecev zbiral dokaze in zasliševal priče pred veliko poroto. Problem ni bil v tem, da je Perry dal veto na financiranje tožilske skupine, ampak v tem, da je s tem javno grozil in veto povezoval s položajem javne uslužbenke. Na ta način je po mnenju velike porote prekršil zakon.

Perry, ki se pripravlja na novo predsedniško kandidaturo leta 2016, zaradi obtožnice načrtov ne spreminja. V naslednjih dveh tednih se odpravlja na testiranje političnih voda v države, ki bodo leta 2016 prve na vrsti za strankarske volitve, to so Iowa, New Hampshire in Južna Karolina. Pravna mnenja o primeru zlorabe pooblastil so deljena in svoje bo moralo povedati sodišče. Če Perry zmaga, mu bo to v predsedniški kampanji nedvomno pomagalo.