Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Guantanamo se zapira

Deli na:

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost James Jones je v nedeljo nastopil na treh televizijskih programih in govoril o aktualnih vprašanjih zunanje politike. Med drugim je zatrdil, da bo administracija predsednika ZDA Baracka Obame do januarja 2010 uspela zapreti taborišče za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost James Jones je v nedeljo nastopil na treh televizijskih programih in govoril o aktualnih vprašanjih zunanje politike. Med drugim je zatrdil, da bo administracija predsednika ZDA Baracka Obame do januarja 2010 uspela zapreti taborišče za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

Jones je nastopil na televizijah Fox, CBS in NBC. Na televiziji Fox je nastopil tudi vodja senatnih republikancev Mitch McConnell iz Kentuckyja, ki je dejal, da se bodo zapiranju Guantanama in selitvi ujetnikov na ameriška tla uprli kongresniki obeh strank. McConnell meni, da ni nobenega razloga za zaprtje taborišča.

Jones pa se po drugi strani strinja s predsednikom, da je Guantanamo postal velik madež na ameriškem ugledu in ni druge rešitve, kot da se zapre. Zagotovil je, da na iskanju najboljše rešitve delajo vsak dan in da jim bo uspelo doseči predsednikov rok.

Jones je komentiral tudi nasprotujoče si informacije o uspešnem raketnem napadu CIA na talibanskega voditelja Bajtulaha Mehsuda v sredo. Pakistanske oblasti so prepričane, da je Mehsud umrl v napadu na hišo njegovega tasta v plemenskem območju Pakistana. To so potrdili tudi nekateri drugi talibanski voditelji in Jones je dejal, da je "90 odstotno prepričan", da je Mehsud mrtev.

Po smrti naj bi se znotraj Mehsudovega terorističnega gibanja "tehrik e taliban Pakistan" začel boj za oblast, kar lahko po Jonesovih besedah le koristi v boju proti teroristom. Na dan so že prišle informacije, da je prišlo do spopadov in da sta dva od morebitnih naslednikov Mehsuda mrtva ali ranjena.

Po Jonesovih besedah nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton pretekli teden med reševanjem dveh ujetih ameriških novinark predsedniku Severne Koreje Kim Jong Ilu ni prenesel nobenega uradnega sporočila Obamove administracije. Po drugi strani pa je Jones posredno priznal, da gre le za besedne akrobacije.

"Clinton je zelo prepričljiv gospod in upam, da jih je prepričal, da je najboljša pot za Severno Korejo odpoved jedrskemu orožju in vrnitev k pogajanjem v okviru šestih držav (ZDA, Rusija, Kitajska, Severna in Južna Koreja, Japonska)," je dejal Jones, ki je izrazil pripravljenost na dvostranska pogajanja med Washingtonom in Pjongjangom.

Severna Koreja se želi neposredno pogajati z ZDA in zavrača šeststranske pogovore. Jones je dejal, da je to mogoče, vendar če se Severna Koreja najprej vrne v šestststranski okvir. To je na televiziji CNN potrdila tudi ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice. "Če se vrnejo k pogajanjem, se bomo z njimi v okvirju tega pogovarjali tudi bilateralno, kot se je to že zgodilo proti koncu administracije Georgea Busha" je dejala Riceova. Ob tem pa je še za neumnost označila besede svojega predhodnika Johna Boltona, da je bila Clintonova pot v Pjongjang enako kot pogajanje s teroristi

Riceova je sicer podobno kot Jones in državna sekretarka Hillary Clinton komentirala odnose z Iranom. Clintonova in Riceova sta na televiziji CNN povedali, da ZDA Iranu ne bodo večno ponujale roke in da bodo septembra videli, če je Iran pripravljen sprejeti dogovor o odpovedi jedrskemu orožju. Če se to ne bo zgodilo, bodo skupaj s stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo pripravili nove, ostrejše sankcije.

Obe sta povedali, da ZDA nimajo druge izbire, kot da se ukvarjajo z vlado predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, ne glede na obtožbe, da je bil izvoljen s prevaro. Tudi Jones je na televiziji NBC dejal, da se morajo ubadati s tistim, ki je dejansko na oblasti. Sicer pa so vsi trije povedali, da ZDA nimajo iluzij, da bo Iran pripravljen na dogovor. Jones je tudi povedal, da so jim iranske oblasti v nedeljo prvič potrdile, da so aretirali tri ameriške izletnike, ki so 31. julija prešli mejo med kurdskim območjem Iraka in Iranom. Teheran naj bi jih obtoževal vohunjenja.