boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grški notranji minister: Idomeni je moderni Dachau

Deli na:
Grški notranji minister: Idomeni je moderni Dachau

Foto: Getty Images

Grški notranji minister Panagioitis Kurublis je danes begunski center v Idomeniju primerjal s nacističnim koncentracijskim taboriščem v Dachauu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da je to posledica logike zaprtih meja.

"Moram reči, da je to moderni Dachau, kot posledica logike zaprtih meja. Vsak, ki pride sem, prejme več udarcev v trebuh," je dejal minister, ki je obljubil večji policijski in zdravniški nadzor.

Vladni štab za krizne razmere pa je pred tem sporočil, da je po zadnjih podatkih zaradi zaprtja balkanske begunske poti v Grčiji obtičalo dobrih 46.000 migrantov. Na egejskih otokih naj bi tako bilo skupno okoli 7300 migrantov, okoli 13.600 jih je na območju Aten, okoli 12.000 pa v Idomeniju na meji z Makedonijo ali drugod na severu Grčije.

Begunski center v Idomeniju, kjer begunci spijo v majhnih šotorih in več ur čakajo v vrstah za hrano, se je zaradi obilnega deževja spremenil v pravo močvirje. Več deset otrok je zbolelo, imajo pa tudi vročino.

Ena izmed dobrodelnih organizacij je sporočila, da bo darovala okoli 2000 odmerkov cepiva proti hepatitisu, saj so v Idomeniju in Pireju odkrili po en primer okužbe s tem virusom, poroča AFP.

Ob tem so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa iz Aten sporočili še, da se ponovno povečuje število migrantov, ki iz Turčije prihajajo v Grčijo. Samo v noči na danes je prišlo 670 migrantov, dan prej jih je bilo 239.

V pristanišče Pirej je danes z otokov Lezbos in Ios prišlo 640 migrantov, dan prej 450. V Pireju je trenutno v skladiščih in šotorih nastanjenih več kot 4500 ljudi. Po poročanju medijev pogosto prihaja do pretepov med migranti različnih narodnosti, še poroča dpa.