Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grška vlada s policijo nad stavkajoče v Atenah

Deli na:
Grška vlada s policijo nad stavkajoče v Atenah

Foto: Reuters

Več sto policistov je danes vdrlo v glavno garažo podzemne železnice v grški prestolnici Atene in razgnalo stavkajoče, ki so tam vztrajali že deveti dan. Zaposleni na podzemni železnici so stavkali proti napovedanemu dodatnemu 25-odstotnemu znižanju plač v javnem sektorju. Danes naj bi se jim pridružili ostali zaposleni v javnem prometu v Atenah.

Centralni sindikat zaposlenih v transportu GSEE je namreč v četrtek pozval k današnji popolni blokadi javnega prometa v prestolnici, potem ko je vlada v četrtek uvedla prisilno mobilizacijo delavcev, v skladu s katero lahko aretirajo ali odpustijo tiste, ki se nočejo vrniti na delo.

Kot navaja britanski BBC, so to zakonodajo od leta 1974, ko je padel vojaški diktatorski režim, doslej uporabili devetkrat.

Vlada se je za to odločila, ker je stavka na podzemni železnici v osmih dneh resno ohromila promet in ovirala dostop do letališča. Gre sicer za najdaljšo stavko na podzemni železnici od začetka njenega delovanja leta 2000.

Transportni sindikat GSEE, ki ima milijon članov, je zaradi tega nedemokratičnega ravnanja vlade - kot takšnega ga je obsodila tudi opozicija - zagrozil tudi s splošno stavko, čeprav stavkajočim v skladu s prisilno mobilizacijo grozijo aretacije in zaporne kazni od treh mesecev do pet let. Za danes opoldne je sindikat napovedal zborovanje v Atenah.


Malo pred zoro je danes okoli 300 policistov in pripadnikov posebnih enot vdrlo v glavno garažo metroja, kjer je bilo več deset stavkajočih. Prijeli so štiri, a jih nato tudi kmalu izpustili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posredovanje je minilo brez večjih incidentov, pri garaži pa se je nato zbralo več sto sindikalistov in privržencev opozicije ob močni policijski navzočnosti.

Konservativni premier Antonis Samaras je v četrtek zvečer dal vedeti, da stavkajočim ne bo popustil, ker da ne morejo biti izvzeti iz novega znižanja plač v okviru varčevalnih ukrepov, ki so jih uvedli v skladu z dogovorom z mednarodnimi posojilodajalci. Policija je hkrati na domove okoli 2500 zaposlenih na podzemni železnici razdelila odloke, da se morajo takoj vrniti na delo. Kot navaja AFP policijske vire, incidentov ni bilo.

Samarasa je podprla koalicijska socialistična stranka Evangelosa Venizelosa, manjša leva stranka Dimar pa je izrazila nestrinjanje.

Sindikati avtobusnega mestnega prometa so že napovedali stavko do torka. Še pred prisilno mobilizacijo delavcev na podzemni železnici pa so sindikati za 31. januar napovedali splošno stavko vseh zaposlenih v javnem prometu v Atenah.