Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grki še zadnjič poskušajo sestaviti vlado

Deli na:

Grški predsednik Karolos Papuljas bo danes začel zadnji krog pogajanj s političnimi strankami, ki so se na predčasnih volitvah 6. maja uvrstile v grški parlament. Če voditeljem strank tudi tokrat ne bo uspelo sestaviti vlade, bodo sledile nove predčasne volitve. Časa za dogovor imajo do četrtka.

Predsednik grške socialistične stranke Pasok Evangelos Venizelos, ki je kot tretji kandidat zapovrstjo dobil mandat za sestavo nove grške vlade, je v soboto po neuspešnih pogajanjih vrnil mandat predsedniku države. Ta je nemudoma že za danes dopoldan sklical sestanek prvih treh strank glede na uvrstitev na volitvah. Zatem se bo ločeno sešel še z vodji manjših strank, ki so se prebile v parlament.

V skladu z grško ustavo gre za zadnji poskus za sestavo vlade narodne enotnosti ali koalicijske vlade. Če propade še ta poskus oblikovanja vlade, državo čakajo nove predčasne volitve.

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Grčiji je sicer največ glasov prejela stranka Nova demokracija, ki je prepričala 19,6 odstotka volivcev. Na drugo mesto se je uvrstila Siriza s 16,8 odstotka glasov, nekdaj mogočna socialistična stranka Pasok pa je zasedla tretje mesto s 13,31 odstotka podpore.