oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grki razklani, Varufakis posojilodajalce obtožuje terorizma

Deli na:
Grki razklani, Varufakis posojilodajalce obtožuje terorizma

Foto: Reuters

Na desettisoče Grkov se je v petek zvečer zbralo na ločenih shodih pred nedeljskim referendumom, na katerem bodo odločali o tem, ali sprejmejo pogoje tujih posojilodajalcev v zameno za nadaljnjo finančno pomoč. Pred današnjim volilnim molkom je podpornike še zadnjič nagovoril premier Aleksis Cipras.

Cipras je pred množico na osrednjem atenskem trgu Sintagma, kjer so navijali za nedeljski "ne", referendum označil kot bitko za demokracijo, svobodo in evropske vrednote. Grke je pozval, naj "obrnejo hrbet tistim, ki jih dnevno terorizirajo". "V nedeljo ne odločamo le o tem, da ostajamo v Evropi, ampak se odločamo za dostojno življenje v Evropi," je med drugim poudaril. "Grški državljani, prišel je čas za odgovornost in demokracijo. Utišajmo tiste, ki širijo strah in povsem neutemeljeno napovedujejo katastrofo," je še nadaljeval.

Tako na shodu za nedeljski "ne" kot na shodu za "da" se je zbrala množica več deset tisoč ljudi, skupaj naj bi jih bilo okoli 50.000, čeprav je bilo po poročanju tujih tiskovnih agencij prvih, tistih na trgu Sintagma, nekoliko več. Njihovi nasprotniki so se zbrali nedaleč stran pred starim olimpijskim stadionom. Medtem ko so prvi rajali ob patriotskih pesmih, so drugi vrteli himno EU, Beethovnovo Odo radosti.

Shodi so potekali tudi v desetih drugih grških mestih, poleg tega pa so manjše shode v podporo referendumskemu "ne" pripravili v več mestih drugod po Evropi, med drugim v Rimu, Bruslju, Berlinu in Varšavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi povsem brez nasilja ni šlo, čeprav o hujših izgredih na koncu niso poročali in so si zborovanja na splošno prislužila oceno "mirna". Atenski policisti so se zvečer spopadli z nekaj deset v črno oblečenih ljudi z rdečimi zastavami, šlo naj bi za radikalne anarhiste, a to je bilo vse.

Sodeč po zadnjih anketah bo sicer v nedeljo izredno tesno. V petek so bile objavljene še zadnje javnomnenjske raziskave in vse so kazale na zelo tesno zmago tistih, ki bodo glasovali za to, da Atene sprejmejo pogoje tujine in se s tem izognejo nepredvidljivi prihodnosti, morda celo izstopu iz območja z evrom. A razlika med taboroma je tako tesna, da ne omogoča zanesljivejših napovedi.

Grški finančni minister Janis Varufakis je moral medtem v petek zanikati navedbe britanskega časnika Financial Times o tem, da naj bi oblasti v okviru reševanja grških bank načrtovale t.i. bail in po vzoru ciprskega, v okviru katerega bi zasegle najmanj 30 odstotkov od depozitov, višjih od 8000 evrov. To naj bi bil "vse verjetnejši scenarij za najmanj eno banko". Varufakis je poročanje na Twitterju zavrnil kot "zlonamerne govorice".

Poleg tega je dal Varufakis na predvečer današnjega volilnega molka intervju za današnjo izdajo španskega časnika El Mundo. V njem je posojilodajalce obtožil "terorizma". "Za to, kar delajo Grčiji, obstaja beseda - terorizem," je menil minister in jim očital, da namenoma širijo strah med ljudmi, med drugim s tem, da so Atene prisilile v zaprtje bank. Bruselj in trojko je tudi napadel, da si želita, da na referendumu zmaga "da", saj bi s tem "ponižala Grke".