Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Gre za kriminalno nasilje," besni nizozemski premier po izgredih zaradi policijske ure: bolnišnico so obmetavali s kamenjem

Deli na:
"Gre za kriminalno nasilje," besni nizozemski premier po izgredih zaradi policijske ure: bolnišnico so obmetavali s kamenjem

Nizozemski premier Mark Rutte - Foto: Profimedia

Nizozemski premier Mark Rutte je danes obsodil nedeljske izgrede zaradi policijske ure ob pandemiji covida-19 in jih označil za kriminalno nasilje, poročajo tuje tiskovne agencije. Policija je po navedbah lokalnih medijev med protesti v Amsterdamu, Eindhovnu in drugih mestih aretirala okoli 250 ljudi ter uporabila vodne topove in solzivec.

Protestniki so se uprli nočni prepovedi izhodov, prvi po drugi svetovni vojni, ki od sobote velja od 21. ure do 4.30 naslednji dan. Izgredniki so plenili po trgovinah, zažigali avtomobile in podtaknili požar na postaji za testiranje na novi koronavirus v kraju Urk.

"To je nesprejemljivo. Vsi normalni ljudje to spremljajo s strahom," je novinarjem dejal Rutte. "Kar je motiviralo te ljudi, nima nič opraviti s protesti. Gre za kriminalno nasilje in ga bomo tako tudi obravnavali," je še dejal nizozemski premier.

V Amsterdamu je policija protestnike, ki so se zbrali pred slavnim van Goghovim muzejem, razgnala z vodnim topom in psi. V mestu Eindhoven na jugu države pa so policisti proti več sto protestnikom uporabili solzivec.

Župan Eindhovna John Jorritsma je razmere primerjal z državljansko vojno in na pomoč poklical vojsko. Premier Rutte pa je obsodil tiste, ki so bolnišnico v mestu Enschede obmetavali s kamenjem.



O izgredih so v nedeljo poročali tudi iz mest Haag, Breda, Arnhem, Tilburg, Appeldoorn, Venlo in Roermond.

Policijska ura zaradi pandemije bo na Nizozemskem veljala najmanj do 10. februarja. Kršiteljem grozi globa 95 evrov.

Nizozemski parlament je uvedbo policijske ure za zajezitev širjenja novega koronavirusa potrdil v četrtek. Podprle so jo stranke vladajoče koalicije in več opozicijskih strank, nasprotovanje pa je izrazil vodja skrajno desne stranke PVV Geert Wilders, ki je ukrep označil za nesorazmernega.

Na Nizozemskem so sredi decembra uvedli najstrožje omejitvene ukrepe doslej. Med drugim so zaprli šole in vse nenujne trgovine, odprte so trgovine z živili in lekarne. Že ves mesec so zaprti tudi muzeji, živalski vrtovi in kinematografi. Prejšnji teden so ustavitev javnega življenja podaljšali za tri tedne do 9. februarja.