hrvaška, hitri test, testiranje Svet24.si

Kako do hitrega testa na Hrvaškem in kakšne so ...

navadni gož, pulj, kokošnjak Svet24.si

VIDEO: Gasilci v Pulju iz kurnika odvlekli kače

tonin tank blato Reporter.si

Vlada se gre trumpovski kulturni boj, Matej Tonin ...

plaža Svet24.si

Opozorilo za dopustnike na Hrvaškem! Vlada ...

20170520-00780986 Necenzurirano

Janševih 28 let na čelu SDS je evropski rekord

Donald Rose in Bojana Ksela Njena.si

Nekdanja televizijca drugič postala starša

Gregor Čeglaj, Klemen Bunderla Njena.si

Radio Aktual pripravil presenečenje za Sanjskega ...

Svet

Graška Magna uvaja skrajšani delovni čas

Deli na:
Graška Magna uvaja skrajšani delovni čas

Slika je simbolična. - Foto: Reuters

Graška avtomobilska tovarna Magna, kjer je zaposlenih tudi precej slovenskih delavcev, se je odločila za skoraj tisoč zaposlenih uvesti skrajšan delovni čas, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Kot so pojasnili v podjetju, je bil takšen ukrep potreben zaradi s pandemijo povezanih težav pri dobavi elektronskih čipov.

Za takšen ukrep so se po besedah vodje delavskega sveta v Magni Reinharda Hoferja odločili, ker ne želijo izgubiti dobro usposobljenega kadra, poroča APA in dodaja, da za zdaj ni znano, kako dolgo naj bi ta ukrep trajal. Šlo naj bi za kratkotrajno organizacijo dela, najdlje do junija.

Finančne posledice za zaposlene, ki jim bo odrejen skrajšan delovni čas, naj po besedah Hoferja ne bi bile velike. Kot je dejal, so se nazadnje, ko so bili deležni podobnega ukrepa, uspeli dogovoriti o najvišji možni neto stopnji nadomestila, ki je znašalo več kot 90 odstotkov.

"Podjetje vlaga veliko denarja, da bi ustrezno zaščitilo zaposlene in jim zagotovilo dobro oskrbo," je predstavnik skoraj 5500 zaposlenih v graškem podjetju, kamor začasno na delo odhajajo tudi tisti iz hoške lakirnice, še povedal za regionalno ORF Štajerska.Do težav pri dobavi polprevodnikih prihaja na globalni ravni, saj je povpraševanje v potrošniški elektroniki zaradi pandemije močno naraslo, požar v tovarni čipov, ki je sicer del japonske skupine Renesas, pa je položaj še poslabšal.

Kanadsko-avstrijska avtomobilska multinacionalka, ki ima še vedno velike načrte za vzpostavitev avtomobilske proizvodnje tudi v Sloveniji in je nedavno že odkupila dodatna zemljišča v Hočah, je do marca kljub omenjenim težavam povečala prodajo in dobiček, vključno s tovarno Magna Steyr v Gradcu.

Po dobrem začetku v prvem četrtletju je Magna dvignila letne cilje za leto 2021 za celotno skupino. Kljub težavam s polprevodniškimi čipi, ki jih pričakujejo tudi v drugem četrtletju, in slabšimi razmerami v panogi v zadnjem obdobju v skupini v prihodnjih letih vidijo precejšnje možnosti za dodatno rast.

Loading...