901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grabar Kitarovićeva zapušča Pantovčak: predsedniški urad bo v središču Zagreba

Deli na:
Grabar Kitarovićeva zapušča Pantovčak: predsedniški urad bo v središču Zagreba

Foto: Arhiv Reporterja

Hrvaška vlada je danes uradu predsednika republike prepustila v upravljanje vilo v Visoki ulici sredi Zagreba, potem ko je novoizvoljena hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović napovedala, da bo zapustila dosedanji sedež predsednika države na Pantovčaku (foto).

Grabar Kitarovićeva je med predvolilno kampanjo obljubila, da bo zaradi varčevalnih ukrepov preselila predsedniški urad s Pantovčaka v bolj skromno vilo v Visoki ulici, ki je v neposredni bližini poslopja vlade, sabora in ustavnega sodišča. Vlada je danes njeno željo podprla.

Preselitev predsedniškega urada je v javnosti povzročila pomisleke o varnostnih pogojih v Visoki ulici, saj gre za ozko in slepo ulico. Pomisleki se vrstijo tudi zaradi stroškov, saj so vilo doslej uporabljali predvsem za protokolarne namene. Med drugim so v njej potekali tudi pogovori med hrvaško in slovensko delegacijo o reševanju spora o Ljubljanski banki.

Notranji minister Ranko Ostojić je danes dejal, da ne vidi varnostnih ovir za preselitev predsedniškega urada v Visoko ulico. Dodal je sicer, da bo končno oceno sprejela varnostno-obveščevalna služba.

Ministrica za kulturo Andrea Zlatar Violić je opozorila, da bi zamenjava sedeža urada predsednika republike lahko zahtevala vsaj osem mesecev dela, ker gre za spomeniško dediščino. Meni, da je treba najprej pripraviti konservatorsko študijo, po kateri bo sledila rekonstrukcija poslopja.

Sodelavci nove predsednice so dejali, da bo Grabar Kitarovićeva vztrajala pri preselitvi predsedniškega urada s Pantovčaka, ki se nahaja na hribu nad Zagrebom in v celoti meri približno milijon kvadratnih metrov. Če se bo pokazalo, da objekt v Visoki ulici ne ustreza potrebam, bo poiskala druge rešitve.

Priprave za svečano zaprisego prve hrvaške predsednice se medtem nadaljujejo s polno paro. Nova predsednica je napovedala, da bo protokol na zgodovinskem trgu svetega Marka nekoliko drugačen, kot je bil ob zaprisegi njenih predhodnikov Stipeta Mesića in Iva Josipovića.

Grabar Kitarovićeva naj bi nosila predsedniško lento, tako kot jo je prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman. Na svečanosti naj bi bili tudi pripadniki častne čete hrvaške vojske v zgodovinskih rdečih uniformah, ki so jih nosili v času Tuđmana.

Kot so pojasnili sodelavci nove predsednice, želi med inavguracijskim protokolom izpostaviti tudi druge hrvaške nacionalne simbole in tradicije, ne zgolj državno himno, zastavo in grb. Napovedali so še nekatera druga "prijetna presenečenja".

V SDP menijo, da je odločitev nove predsednice v skladu z zakoni, da pa gre za "nacionalni kič", ki ne ustreza sodobnemu času. Poslanec SDP Nenad Stazić je izrazil pričakovanje, da bo Grabar Kitarovićeva na zaprisego prišla kar v beli vojaški uniformi, kakršno je nosil Tuđman na vojaški paradi v Zagrebu v 90. letih.

Iz urada sedanjega hrvaškega predsednika Josipovića, ki mu mandat poteče 19. februarja, so potrdili, da priprave na zaprisego potekajo v dogovoru z novo predsednico. Celotna svečanost naj bi stala približno 600.000 kun (78.330 evrov).