stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grabar Kitarovićeva prisegla kot prva predsednica Hrvaške

Deli na:
Grabar Kitarovićeva prisegla kot prva predsednica Hrvaške

Foto: Reuters

Kolinda Grabar Kitarović je danes nekaj minut po 12. uri slovesno prisegla kot prva hrvaška predsednica. Poleg državljanov se je slovesnosti na zgodovinskem Trgu svetega Marka v Zagrebu udeležilo več deset tujih delegacij, med njimi tudi slovenska s predsednikom Borutom Pahorjem na čelu.

Grabar Kitarovićeva je pred predsednico hrvaškega ustavnega sodišča Jasno Omejec obljubila, da bo častno, po svoji vesti in odgovorno vodila državo v dobro hrvaškega naroda in vseh hrvaških državljanov. Zavezala se je tudi k zvestobi hrvaški ustavi in zakonom. Ob tem ni uspela zadržati solz.

Prisego je sklenila z besedami "naj mi Bog pomaga", besedilo slovesne prisege pa je podpisala na mizi, na kateri je to storil tudi prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman. Zatem je prejela predsedniško lento.

Slovesnost se je začela v sončnem vremenu natanko ob 12. uri, ko so se oglasili zvonovi cerkve svetega Marka. Grabar Kitarovićeva je ob zvokih fanfar prišla na oder pred cerkvijo v spremstvu soproga Jakova Kitarovića.

Prisegi so sledili častni streli iz topov s hriba Tuškanac, ki je v neposredni bližini prizorišča. Sledil je nagovor nove predsednice, v katerem je naznanila smernice svoje politike.

Grabar Kitarovićeva je v optimističnem nagovoru izpostavila potrebo po novi hrvaški enotnosti, s katero naj bi premagali gospodarsko krizo in naredili Hrvaško bogato, "ker ni enega samega razloga, da ne bi bila".

Posebno čast je izkazala hrvaškim veteranom in predsedniku Tuđmanu. Čeprav je povedala, da je treba preseči ideološke zgodovinske delitve in se usmeriti v prihodnost, je z zahvalo predhodnikoma Stipetu Mesiću in Ivu Josipoviću sprožila žvižge in neodobravanje v delu množice, ki je spremljala inavguracijo na Trgu svetega Marka.

Kot enega izmed strateških zunanjepolitičnih interesov Hrvaške je omenila članstvo vseh držav jugovzhodne Evrope v Evropski uniji in zvezi Nato.

"Pričakujem, da bomo s sosedi končno uredili odprta vprašanja, kot so spori o meji. V odnosih s Srbijo sta posebej pomembni vprašanji pogrešanih med vojno ter medsebojna zaščita manjšin. Manjšine so bogastvo Hrvaške. Njihove pravice bom razvijala in ščitila, obenem pa tudi spodbujala pravice Hrvatov v sosednjih državah", je dejala.

Za Grabar Kitarovićevo je eden od najpomembnejših zunanjepolitičnih ciljev položaj in zaščita Hrvatov v BiH. "Bosno in Hercegovino vidim kot državo treh enakopravnih konstitutivnih narodov, Bošnjakov, Srbov in Hrvatov. Želim pomagati, da bi BiH okrepila svojo državnost na temelju polne enakopravnosti treh konstitutivnih narodov in bom za to še posebej skrbela," je dejala.

Na koncu je poudarila, da bo predsednica vseh hrvaških državljanov, nagovor pa sklenila z besedami: "Verjamem vate Hrvaška, moja država".

Slovesnost je potekala dobre pol ure, v kulturno-umetniškem programu pa je sodelovalo več kot 250 izvajalcev. Prihod nove predsednice na trg svetega Marka je spremljala množica državljanov, ki so v staro mestno jedro prestolnice prišli iz različnih koncev države in tudi iz tujine. Ob njeni poti do odra je bila razporejena častna četa hrvaške vojske ter pripadniki različnih zgodovinskih vojaških enot.

Na trgu, ki leži med poslopji vlade, parlamenta in ustavnim sodiščem, je bilo več sto povabljencev, med njimi tudi člani več kot 80 tujih delegacij. V prvi vrsti pred odrom je bil tudi slovenski predsednik Pahor, ki se bo z novo hrvaško kolegico popoldne na kratko srečal.

V Zagrebu so bili tudi kolegi Grabar Kitarovićeve iz Albanije, BiH, Črne gore, Kosova, Madžarske, Makedonije in Slovaške. Iz Beograda je prispel srbski premier Aleksandar Vučić.

Grabar Kitarovićeva bo petletni predsedniški mandat uradno začela v četrtek.