vesolje Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: ne podlezite ...

karaoke, mikrofon Svet24.si

Slovenski komik: "Nisem mogel verjeti, vse sem ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Koritnik: Koronavirusna aplikacija bo prostovoljna...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Svet

Google razvija brezžična omrežja za države tretjega sveta

Deli na:
Google razvija brezžična omrežja za države tretjega sveta

Foto: Reuters

Ameriški spletni velikan Google razvija brezžična omrežja, s katerimi želi skoraj milijardi ljudem v Podsaharski Afriki in jugovzhodni Aziji omogočiti dostop do interneta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Google naj bi v sodelovanju s tamkajšnjimi telekomunikacijski podjetji razvijal brezžična omrežja, ki bi pokrila predvsem področja izven večjih mest, kjer telekomunikacijska infrastruktura ni na voljo, poročanje petkove izdaje ameriškega časnika The Wall Street Journal povzema dpa.

Ker gre za ogromne površine, naj bi Google razmišljal tudi o uporabi posebnih zrakoplovov - cepelinov - prek katerih bi z velike višine lahko dosegel boljšo pokritost s signalom, z oblastmi pa naj bi se dogovarjali tudi o uporabi televizijskega frekvenčnega spektra, ki ima večji doseg.

Milijarda novih uporabnikov bi bila seveda dobrodošla za Google - ameriško podjetje namreč razvija poceni mobilne telefone s operacijskim sistemom Android, ki jih bo moč povezati na splet, obeta pa si lahko tudi dodatne zaslužke z naslova spletnega oglaševanja.

Internet velja za eno ključnih tehnologij, ki lahko revnim državam pomaga pri razvoju. Po podatkih Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) je imelo leta 2011 dostop do interneta le 35 odstotkov svetovne populacije oziroma okoli 2,5 milijarde ljudi.

Loading...