severni tok Svet24.si

Ob edini nepoškodovani cevi plinovodov Severni ...

zebra Svet24.si

VIDEO: Po ulicah Seula divjala pobegla zebra

15421X8933 Necenzurirano

Kdo v Ljubljani kupuje luksuzna stanovanja brez ...

gradnja veterinarske fakultete-pl Reporter.si

Se Janković požvižga na muke Ljubljančanov? ...

228-4-sesko-oblak mm Ekipa24.si

Jasno sporočilo Oblaka Vipotniku: Kako naj nas ...

\"Televizija je medij od katerega se ne bi želela ločiti Odkrito.si

Klara Eva Kukovičič: »Investicija v znanje je ...

cristiano ronaldo Ekipa24.si

Noro! Cristiano Ronaldo postavil nov rekord!

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Golob in Fajon navijata za aretacijo Putina

Deli na:
Golob in Fajon navijata za aretacijo Putina

Tanja Fajon - Foto: STA

Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta pozdravila današnjo odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij.

Oba sta v tvitih izpostavila, da je Slovenija med 43 državami, ki so bile pobudnice za začetek kazenskega pregona. "Kot sem trdila včeraj v državnem zboru, je pravna pot pregona zločinov tudi prava pot," je še zapisala Fajon.

Premier pa je prek vladnega profila poudaril, da je tovrsten pravni pregon pomemben korak v smeri kaznovanja vojnih zločinov in doseganja pravičnosti.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je v tvitu izpostavilo, da Slovenija na omenjeno problematiko opozarja že od začetka vojne v Ukrajini. "Vojni zločini so poleg agresije najhujše kršitve mednarodnega prava. Kot zagovornica mednarodnega pravnega reda to odločitev pozdravljamo, saj bo samo preko pravnih poti ugotavljanja odgovornosti za vojne zločine zadoščeno pravici," so dodali.

ICC sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča. Zato za zdaj ni jasno, kako namerava sodišče uveljaviti nalog za aretacijo.