nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gneča na grško-makedonski meji, že 8000 migrantov čaka na vstop v Makedonijo

Deli na:
Gneča na grško-makedonski meji, že 8000 migrantov čaka na vstop v Makedonijo

Foto: Getty Images

Število migrantov na grško-makedonski meji, ki si želijo nadaljevati pot proti severu Evrope, nenehno narašča. Danes zjutraj je na mejnem prehodu pri grškem kraju Idomeni v dežju čakalo že več kot 8000 migrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Številni so noč preživeli na prostem.

Tisti migranti, ki niso dobili prostora v tamkajšnjem migrantskem centru, so si postavili šotore na okoliških poljih. Zaradi dežja je danes voda poplavila številne manjše šotore. Okoli 250 migrantov je noč preživelo na prostem. Poleg šotorov primanjkuje tudi hrane in ustrezne medicinske pomoči. Za zdaj še ni znano, koliko migrantov bo lahko danes prečkalo mejo z Makedonijo.

Več sto migrantov je v ponedeljek skušalo prebiti ograjo na grško-makedonski meji. Makedonska policija je v odgovoru uporabila solzivec in šok granate, migranti pa so se bili nato prisiljeni umakniti nazaj. Makedonski zunanji minister Nikola Poposki je v ponedeljek branil ukrepe policije. Za britanski BBC je dejal, da so bili policisti soočeni z množico okoli 400 mladih moških, ki so skušali na silo vstopiti na makedonsko ozemlje.

V drugem intervjuju za nemški časnik Handelsblatt je Poposki je opozoril, da je treba biti previden, da trenutna situacija ne bi vodila v spore med sosedami. "Slovenija nezakonite migrante vrača Hrvaški, Hrvaška Srbiji in Srbija Makedoniji," je dejal Poposki.

Kot je opozoril, se boji, da bi lahko spori med državami postali realnost, še posebej pri višjem številu migrantov. "Če se obenem pritisk krepi še z juga balkanske poti, potem bi lahko na Balkanu nastala resna konfliktna situacija. Takšni situaciji se je treba izogniti."

V Srbijo je v noči na danes medtem prispelo 190 migrantov, v severnomakedonskem kraju Tabanovce ob meji s Srbijo pa se nahaja okoli 600 migrantov, ki ne morejo nadaljevati poti. Približno toliko migrantov pa se nahaja v srbskem Preševu, ki jih je Hrvaška vrnila Srbiji. V Šidu na meji s Hrvaško pa se nahaja okoli 1000 migrantov.

V skladu z dogovorom direktorjev policij držav na balkanski poti Makedonija, Srbija in Hrvaška čez svoje ozemlje spuščajo le še do 580 migrantov na dan.