Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 7. junija

JANEZ-STUSEK-pl6 Reporter.si

Naključno razkritje, napačna kuverta in ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Svet

Globalna pandemija je priložnost za korupcijo: v Boliviji prijeli ministra, vpletenega v drag nakup ventilatorjev

Deli na:
Globalna pandemija je priložnost za korupcijo: v Boliviji prijeli ministra, vpletenega v drag nakup ventilatorjev

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V Boliviji so prijeli ministra za zdravstvo, ker naj bi v boju proti pandemiji novega koronavirusa nabavil predrage medicinske ventilatorje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskavo nabav medicinske opreme je naročila začasna predsednica Jeanine Anez, ki je zaradi sumov korupcije tudi odstavila Marcela Navajasa s položaja zdravstvenega ministra. V sredo pa ga je v La Pazu prijela policija. Ob njem sta bila pridržana še dva uslužbenca ministrstva.

Zaradi afere s predrago nabavo medicinske opreme za boj proti koronavirusu in sumov korupcije pri tem se je pod ostrimi kritikami znašla tudi Anezova, ki je položaj prevzela pred šestimi meseci, po odstopu Eva Moralesa zaradi nasilnih protestov.

Bolivija je od španskega proizvajalca kupila 179 medicinskih ventilatorjev po ceni 27.683 ameriških dolarjev za kos. Posel, ki ga je finančno podprla tudi Medameriška razvojna banka, je bil tako skupaj vreden nekaj manj kot pet milijonov dolarjev.


A kasneje je prišlo na dan, da je proizvajalec ventilatorje ponujal za polovico na koncu plačane cene - za od 9500 do 11.000 evrov za kos. Vmes pa se je pojavil še en španski posrednik.

Afera je prišla na dan konec prejšnjega tedna, ko so se zdravniki na intenzivnih oddelkih pritožili, da ventilatorji niti niso primerni za delo v njihovih bolnišnicah.

Anezova se je odzvala z odstavitvijo zdravstvenega ministra, v torek pa je odredila tudi preiskavo zadeve. Na Twitterju je še sporočila, da je za ventilatorje že plačala dva milijona dolarjev in da "ne bo plačala niti centa več". Zagotovila je, da bo "dobila nazaj denar Bolivijcev", še poroča AFP.

V Boliviji so doslej zabeležili 4500 primerov okužbe s koronavirusom. 190 ljudi pa je zaradi covida-19 umrlo.

loading...
Loading...