kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Globalna pandemija je priložnost za korupcijo: v Boliviji prijeli ministra, vpletenega v drag nakup ventilatorjev

Deli na:
Globalna pandemija je priložnost za korupcijo: v Boliviji prijeli ministra, vpletenega v drag nakup ventilatorjev

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V Boliviji so prijeli ministra za zdravstvo, ker naj bi v boju proti pandemiji novega koronavirusa nabavil predrage medicinske ventilatorje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskavo nabav medicinske opreme je naročila začasna predsednica Jeanine Anez, ki je zaradi sumov korupcije tudi odstavila Marcela Navajasa s položaja zdravstvenega ministra. V sredo pa ga je v La Pazu prijela policija. Ob njem sta bila pridržana še dva uslužbenca ministrstva.

Zaradi afere s predrago nabavo medicinske opreme za boj proti koronavirusu in sumov korupcije pri tem se je pod ostrimi kritikami znašla tudi Anezova, ki je položaj prevzela pred šestimi meseci, po odstopu Eva Moralesa zaradi nasilnih protestov.

Bolivija je od španskega proizvajalca kupila 179 medicinskih ventilatorjev po ceni 27.683 ameriških dolarjev za kos. Posel, ki ga je finančno podprla tudi Medameriška razvojna banka, je bil tako skupaj vreden nekaj manj kot pet milijonov dolarjev.


A kasneje je prišlo na dan, da je proizvajalec ventilatorje ponujal za polovico na koncu plačane cene - za od 9500 do 11.000 evrov za kos. Vmes pa se je pojavil še en španski posrednik.

Afera je prišla na dan konec prejšnjega tedna, ko so se zdravniki na intenzivnih oddelkih pritožili, da ventilatorji niti niso primerni za delo v njihovih bolnišnicah.

Anezova se je odzvala z odstavitvijo zdravstvenega ministra, v torek pa je odredila tudi preiskavo zadeve. Na Twitterju je še sporočila, da je za ventilatorje že plačala dva milijona dolarjev in da "ne bo plačala niti centa več". Zagotovila je, da bo "dobila nazaj denar Bolivijcev", še poroča AFP.

V Boliviji so doslej zabeležili 4500 primerov okužbe s koronavirusom. 190 ljudi pa je zaradi covida-19 umrlo.