Revija Reporter
Svet

Ghebreyesus: Korupcija pri nabavi zaščitne opreme je enaka umoru

STA

22. avg. 2020 6:00

Deli na:

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) upa, da se bo pandemija covida-19 končala prej kot v dveh letih, je včeraj dejal generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. Korupcijo pri nabavi zaščitne opreme za zdravstvene delavce pa je označil za enakovredno umoru, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je pojasnil, korupcija, zaradi katere zdravstveni delavci morajo delati brez ustrezne zaščitne opreme, ne ogrozi le njih, temveč tudi bolnike, za katere skrbijo.

"Kakršna koli vrsta korupcije je nesprejemljiva," je poudaril Tedros v odgovoru na vprašanje o korupcijskem škandalu v Južni Afriki na novinarski konferenci na daljavo. "A korupcija, povezana z zaščitno opremo, je zame pravzaprav umor," je dejal. "Gre za kriminal, umor in se mora nehati," je bil oster.

Tedros sicer pričakuje, da bo pandemije covida-19 konec prej kot v dveh letih, kolikor je trajala španska gripa v 20. stoletju. Pri tem kot slabosti v primerjavi s časom španske gripe izpostavlja globalizacijo in tesno povezanost sveta, kot prednosti pa boljšo tehnologijo. "Z uporabo razpoložljivih orodij in upam, da tudi cepiva, jo morda lahko končamo prej kot špansko gripo," je dejal.

Zaradi pandemije covida-19 je doslej po uradnih podatkih umrlo skoraj 800.000 ljudi, z novim koronavirusom pa se jih je po vsem svetu okužilo skoraj 23 milijonov. Španska gripa, ki velja za najhujšo pandemijo v sodobni zgodovini, je med februarjem 1918 in aprilom 1920 zahtevala 50 milijonov smrtnih žrtev, okužilo se je okoli 500 milijonov ljudi.